zapadne sankcije

Asad u Kini traži izlaz iz diplomatske izolacije

21.09.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar Al Asad stigao je u istočni kineski grad Hangzhou, započinjući svoj prvi posjet toj zemlji od 2004. u sklopu pokušaja okončanja više od desetljeća diplomatske izolacije zbog zapadnih sankcija

Asad je stigao zrakoplovom kompanije Air China uz gustu maglu, za koju su kineski državni mediji rekli da je dodatak "atmosferi tajanstvenosti".

Asad je rijetko napuštao Siriju od početka građanskog rata koji je odnio više od pola milijuna života.

Sirijski čelnik trebao bi prisustvovati ceremoniji otvaranja Azijskih igara, zajedno s više od desetak stranih dostojanstvenika, prije nego što će predvoditi izaslanstvo na nizu sastanaka u nekoliko kineskih gradova, uključujući samit s predsjednikom Xi Jinpingom.

Asad će se sastati s Xijem u petak, dan prije nego što će prisustvovati otvaranju Azijskih igara, rekao je izvor iz sirijskog izaslanstva koje bi trebalo održati druge sastanke u Pekingu u nedjelju i ponedjeljak.

Susret s kineskim predsjednikom trebao bi ojačati poziciju Sirije koja pokušava izaći iz diplomatske izolacije.

Sirija se priključila kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put" 2022., a u svibnju je vraćena u Arapsku ligu.

Kina je, kao i glavni saveznici Sirije, Rusija i Iran, održavala veze sa Sirijom iako su druge zemlje izolirale Asada zbog njegovog brutalnog gušenja protuvladinih demonstracija koje su izbile 2011.

Od izbijanja građanskog rata Asadov će boravak u Kini predstavljati jedno od najdužih razdoblja njegove odsutnosti iz Sirije.

Asad se suočava sa sankcijama koje su uvele Australija, Kanada, Europa, Švicarska i Sjedinjene Države, ali napori da se primijene multilateralne sankcije nisu dobili jednoglasnu podršku u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, čiji su članovi Kina i Rusija.