Artičoke punjene bobom i krušnim mrvicama

Artičoke punjene bobom i krušnim mrvicama

20.05.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Artičoke punjene bobom i krušnim mrvicama

Sezona je artičoka, zato ne oklijevajte nego trk na tržnicu, odaberite par lijepih komada i iznenadite ukućane ili goste.

Artičoka je od pamtivijeka bila iznimno cijenjena namirnica. Pače, skupocjena poguzija za bogate i privilegirane. Dugo ju se smatralo afrodizijakom i lijekom. Njome su se naime liječile bolesti jetre i dijabetes. Danas je znanstveno dokazano njezino jako antioksidativno djelovanje što utječe na smanjenje zločestog kolesterola u krvi.
Gorkastog je, pomalo egzotičnog okusa koji u kombinaciji s bobom čini zanimljivu kombinaciju idealnu za predjelo ili večernji snack uz čašu dobrog vina.

Kušajte. Nećete požaliti!

za 4 osobe

4 debeljkaste, lijepe, mlade artičoke
150 ili 200 g boba

2 režnja češnjaka
3 žlice krušnih mrvica
3 ili više žlica maslinovog ulja
sol, papar, svježi peršin, malo limunovog soka
ribani Grana Padano

Odaberite na tržnici 4 velike artičoke koje trebaju biti zelene, mesnate i mlade! Kad dodjete kući, isperite ih, odstranite peteljku i pri dnu svaku izdubite nožem. Ostavite ih da stoje u vodi preko noći. Bob očistite i stavite u frižider. Na zagrijanu tavu stavite malo putra na koji bacite češnjak i pržite dok se ne zastakli. Dodajte maslinovo ulje i krušne mrvice. Posolite, popaprite i miješajte dok krušne mrvice ne postanu zlatnosmeđe. Na kraju dodajte svježi, nasjeckani peršin, poškropite s malo limunovog soka, skinite s vatre i pustite da se ohladi.
Artičoke punite, ohlađenim punjenjem, između listova. Stavite ih u posudu u kojoj će moći samostalno stajati, dodajte bob, dolijte vode do pola i pustite da zavrije. Nakon toga, kuhajte ih na laganoj vatri, zajedno s bobom, još 45 minuta.

Poslužite ih s kriškom limuna i malo maslinovog ulja. Artičoke su vrlo kreativna hrana koja zahtjeva dosta angažmana. Treba zubićima oguliti svaki listić, zato ih ne jedite kao predjelo, ako ste jaako gladni. Radije ih ostavite za kraj, da možete guštati u njihovom gorkastoslankastom okusu.


Lijepi komadi debeljkastih, mladih artičoka


Artičoke i neočišćeni bobu već dobro poznatom cjedilu na dobro poznatoj dasci ;)


Lijepi, očišćeni bob spreman za kuhanje s artičokama