MARKO JURČIĆ

'Argumentima smo pobijedili Željku Markić i njezine sljedbenike'

18.07.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Nakon što je jučer okrugli stol o inicijativi U ime obitelji, održan u zagrebačkom Novinarskom domu, okupio nemali broj protivnika te inicijative, tportal je popričao s Markom Jurčićem iz Zagreb Pridea, organizacije koja je pozvala svoje prijatelje i simpatizere na dotični okrugli stol

'Mi smo, baš kao i ove radikalne organizacije i političke stranke okupljene oko takozvane inicijative U ime obitelji, pozvali građane da podrže ravnopravnost i ljudska prava svojim dolaskom na tribinu. Znamo od ranije kakvu su atmosferu linča protiv zagovornika jednakopravnosti u stanju napraviti sljedbenici gospođe Željke Markić, što smo uostalom vidjeli kada su organizirali posjet američke aktivistkinje Judith Reisman kao svojevrsnu uvertiru referendumskoj inicijativi za zabranu bračne jednakosti', ispričao nam je Jurčić.

'Osobno nisam imao nikakvu tremu unatoč tome što je unaprijed bilo jasno da će pet osoba okupljenih oko referendumske inicijative imati više prostora od nas troje iz različitih udruga jer sam znao da će odaziv građana na poziv Zagreb Pridea biti velik. Mnogo toga nisam uspio reći, od razlike između građanskog braka i vjerskog braka i činjenice da će brak u crkvi i dalje sklapati samo oni parovi kojima to dozvoli sama Crkva, do činjenice da je u publici bilo roditelja koji žive u istospolnim partnerstvima sa svojom djecom, a koje izrazito iritiraju potpuno netočne i izmanipulirane tvrdnje radikalnih aktivista kako oni ne postoje i kako ne zaslužuju imati ista prava kao i sve druge obitelji. No ovo je očito tek početak. Važno je da smo vidjeli da su oni pokazali svoje maksimalno umijeće manipulacije i da smo zajedno, moje kolegice i kolege, uspjeli barem simbolično pobijediti u argumentaciji i tom verbalnom srazu', rekao nam je aktivist Zagreb Pridea kojeg smo potom upitali kakvi se daljnji koraci spremaju u LGBT zajednici kako bi se pružio otpor inicijativi ekstremnih skupina.

'Svakako bi bio bolje da je više javnih rasprava i da je šira javnost uključena i informirana u to što se trenutno događa, s obzirom na to da se radi o inicijativi za promjenu najvažnijeg pravnog akta za Republiku Hrvatsku, a to je Ustav, koji postoji da svim građanima jamči jednakost. On ne smije i ne može opet biti garant jedne ideološke dominacije i diktata jer su se građani Hrvatske davno odlučili za demokraciju i pluralizam. Ljudi trebaju znati koji su pravi motivi inicijative U ime obitelji. To je podjela hrvatskog društva na vrijedne i manje vrijedne, diskriminacija manjinskih skupina te želja za političkom moći i dominantnim i isključivim utjecajem u društvu', zaključio je Jurčić.
275095,268420,274470,268726