sukob s premijerom? 'zlonamjerno'

Anušić se oglasio o prekrajanju izbornih jedinica: Politički i ljudski se ne mogu složiti s time...

28.10.2022 u 13:44

Bionic
Reading

'Ne bude li promjene u granicama izbornih jedinica tako da glas svakog birača približno jednako vrijedi, izvjesno je da će idući parlamentarni izbori biti proglašeni neustavnima', poručili su s Ustavnog suda

U političkim kuloarima kolaju priče kako vladajući HDZ namjerava cijelu Hrvatsku staviti u jednu izbornu jedinicu, ali je to jedna od spekulacija. Takvom modelu bi se najviše usprotivio osječko-baranjski župan Ivan Anušić čija bi izborna jedinica, četvrta, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, ostala bez dva saborska zastupnika.

Anušić se oglasio o cijelom slučaju, a njegov komentar prenosimo u cjelosti:

'Kao župan Osječko-baranjske županije i politički i ljudski se ne mogu složiti s time da 4. i 5. Izborna jedinica gube saborske zastupnike.

Svjesni smo promjene broja stanovnika po pojedinim izbornim jedinicama, odnosno županijama, ali nakon ukidanja Županijskog doma Sabora, saborski zastupnici bi trebali predstavljati, ne samo građane, već i sve hrvatske krajeve, čime se osigurava ravnomjeran razvoj zemlje. Zbog toga sam otvoren za pronalazak modela i metodologije kako bi poštujući izvješće Ustavnog suda pokušali pronaći riešenje ovog problema štiteći istovremeno i interese istoka Hrvatske. Smatram to, između ostaloga i svojom dužnošću.

Posljednjih godina smo uspjeli promijeniti trendove u Osječko-baranjskoj županiji, danas ponovo bilježimo rekordno nisku nezaposlenost i rekordno visoku zaposlenost. Proaktivnošću cijelog tima Županije i u suradnji s Vladom RH realiziramo uistinu kvalitetne projekte i u skladu s tim vjerujem da ćemo zajednički pristupiti i ovom izazovu.

  • +19
Plenković na Danima poljoprivrede Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Možda je interpretacija ove teme u medijima jutros malo nespretno izvedena jer i predsjednik Vlade i ja o interesima Slavonije, Baranje i Srijema imamo vrlo slično mišljenje. Zlonamjerne konstrukcije o napadu ili neslaganju s predsjednikom Vlade su besmislene i na štetu svih građana istoka Hrvatske', komentirao je Anušić.