pitamo vas

[ANKETA] Sve više država uvodi policijski sat, treba li zabraniti kretanje u noćnim satima i u Hrvatskoj?

20.10.2020 u 10:27

Bionic
Reading

Visoke brojke u većini država u Europi mnoge od njih natjerale su na stroge epidemiološke mjere, slične onima proljetnima. Istovremeno, Hrvatska se još uvijek drži liberalnog režima unatoč velikim brojkama

Francuska, Irska, Njemačka, Španjolska, Belgija, Češka - gotovo nema zemlje u Europi koja se nakon novog vala i porasta slučajeva oboljelih od koronavirusa nije odlučila na stroge mjere kako bi obuzdala širenje zaraze.

Uz zatvaranje kafića i restorana te smanjenje broja ljudi na druženjima, nekolicina je posegnula za uvođenjem policijskog sata, a koji su, primjerice, u proljeće imali u susjednoj Srbiji.

Ovaj put za tu strogu mjeru odlučila se Slovenija. Uz proglašenje epidemije, u susjednoj državi odlučili su proglasiti policijski sat od 21 do 6 sati. Od zabrane kretanja u noćnim satima izuzeti su samo slučajevi u kojima je riječ o opasnosti za život, zdravlje i imovinu, za odlazak na posao i dolazak s posla kući te za obavljanje nužnih radnih zadaća ili nuđenje nužnih usluga.

Za dio države policijski sat uvela je i Francuska. Naime idućih mjesec dana policijski sat uveden je u Parizu i još osam gradova, poput Marseillea, Lyona, Lillea i Toulousea. Radi se o 20 milijuna građana koji neće moći izaći na ulicu od 21 sat navečer do 6 ujutro.

Nakon što je zatvorila kafiće i restorane na policijski sat se odlučila i Belgija, u kojoj već najavljuju nove mjere prema kojima će građanima biti dozvoljeno biti u dodiru sa samo jednom osobom izvan domaćinstva. Što se tiče policijskog sata, on je na snazi od ponoći do pet ujutro idućih mjesec dana.

  • +6
Policijski sat u Parizu Izvor: Profimedia / Autor: Alexis Sciard / Zuma Press / Profimedia

U Hrvatskoj, unatoč velikim brojkama, na snazi je još uvijek liberalan pristup. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak jučer je jasno za Novu TV poručio da se Hrvatska neće povesti za svojim susjedima i uvesti policijski sat. 'O tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti', poručio je ravnatelj HZJZ-a.