treniraju strogoću

[ANKETA] Što mislite o strožim kaznama u prometu, hoće li to riješiti probleme?

05.12.2018 u 15:24

Bionic
Reading

Kazne u prometu postaju strože, a posebno za one koji ponavljaju prometne prekršaje. U Ministarstvu unutarnjih poslova smatraju kako će kazne za najopasnije prekršaje utjecati na smanjenje broja smrtno stradalih u prometu. Najveće ubojice u prometu, prema upozorenjima policijskih stručnjaka za promet, su brza vožnja, nevezivanje vozača i putnika, ali i korištenje mobitela u vožnji. Dok bi se telefoniranje za vrijeme vožnje ubuduće kažnjavalo s 1500 kuna, auto bi se oduzeo onome tko prođe kroz crveno. Pitamo vas stoga: Slažete li se sa strožim kaznama za prometne prekršaje?

Završena je izrada prijedloga novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Njime kazne postaju strože, a posebice za recidiviste. Na njemu su radili Ministarstvo unutarnjih poslova i stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti.

Kazne za najopasnije prekršaje povisuju se kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu, objasnili su u MUP-u. Njihovi prometni stručnjaci upozorili su kako su najveće ubojice na hrvatskim cestama brza vožnja, nevezivanje vozača i putnika, ali i korištenje mobitela u vožnji. Tako se najveća kazna povećava na 20.000 kuna, one koji se ne vežu sigurnosnim pojasom kažnjavalo bi se s 1000 kuna, umjesto sadašnjih 500, isto kao i za nepropisni prijevoz djece, dok će telefoniranje u vožnji koštati 1500 kuna.

Vozačima recidivistima, prema novim prijedlozima, prijeti privremeno oduzimanje vozila ako su najmanje dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila. Slična sudbina čeka i one koji prebrzo voze, pa prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge. Vozilo bi se moglo privremeno oduzeti i recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod utjecajem droge, prije polaganja vozačkog ispita ili dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

'Takva mjera ima kao cilj povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa i prihvaćanja pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu. Povećanje iznosa novčane kazne za najteže prekršaje je nužno jer se u praksi pokazalo da novčane kazne koje su propisane važećim zakonom ne ispunjavaju svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja činjenja prekršaja', istaknuli su u MUP-u.