novi pokušaj

[ANKETA] Podržavate li inicijativu za uvođenje neradne nedjelje?

26.11.2019 u 19:08

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak je primila predstavnike Hrvatskog saveza za nedjelju te podržala njihovu inicijativu za uvođenje neradne nedjelje

U ime Saveza kod predsjednice su bili bivša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira i Hrvatskog saveza za nedjelju, fra Božo Vuleta, predsjednik Hrvatskog nezavisnog sindikata Krešimir Sever i predsjednica Sindikata trgovine SSSH Zlatica Štulić.

Marijana Petir tvrdi da je provela istraživanje koje je pokazalo da se 80 posto građana zalaže za uvođenje neradne nedjelje.

Najveći problem je, smatra Petir, u sektoru trgovine, u kojem većinu zaposlenih čine žene koje rade neprekinuto i po nekoliko tjedana bez dana odmora za minimalnu plaću, iako većina trgovačkih lanaca koji su u stranom vlasništvu u svojim matičnim državama nedjeljom ne radi.

Predstavnici inicijative tvrde da rad nedjeljom negativno utječe na odnose u obitelji, demografiju, zdravlje i da je šteta puno veća od ekonomske koristi.

Krešimir Sever podsjetio je da je Hrvatska 1996. sklopila Ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom, koji nabraja neradne dane, a nedjelja se nalazi na prvom mjestu. Napominje kako već dug niz godina predstavnici Saveza traže da se nedjeljom i blagdanima trgovine zatvore te da se radnicima omoguće slobodni dani jer su to jedini dani u kojima mogu biti sa svojim obiteljima.

Zabrana rada nedjeljom dva puta uvedena je u posljednjih 15 godina i dva puta ju je ukinuo Ustavni sud. Prvi put, 2004., srušen je zakon koji je u Sabor poslala vlada Ivice Račana, a drugi put, 2009., ukinuta je zabrana rada nedjeljom koju je potpisala vlada Ive Sanadera. Ustavni je sud zaključio da zabrana rada trgovina nedjeljom ne može biti način zaštite radnih prava.

Početkom studenoga stigla je vijest da su odgovorni u trgovačkom lancu KTC, u kojem je zaposleno 1400 radnika, odlučili od početka iduće godine ukinuti rad nedjeljom.

'Ako ih tretiramo kao članove velike obitelji, onda je red da ih tretiramo tako i u poslu. Omogućili smo im da provode nedjelje sa svojim najmilijima, a drugo je naša želja da zanimanje trgovac ponovno bude atraktivno', rekao je tada Ivica Katavić, predsjednik Upravnog odbora KTC-a. Ovaj maloprodajni lanac ne radi ni tijekom vjerskih blagdana posljednje tri godine, pa se radnici odmaraju na Štefanje, Uskrsni ponedjeljak, Veliku Gospu i Sve svete.