REIZBOR U KOELNU

Angela Merkel osvojila osmi mandat na čelu CDU-a

09.12.2014 u 17:31

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je u utorak izabrana na dužnost predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) na stranačkoj konvenciji koja je u utorak i srijedu održava u Koelnu

Za Angelu Merkel je glasovalo 96,7 posto sudionika konvencije, što je drugi po redu najbolji rezultat otkako se nalazi na čelu stranke. Prije dvije godine za Merkel je glasovalo 97,9 posto poslanika. Današnjim reizborom njemačka kancelarka osvojila je osmi dvogodišnji mandat na čelu stranke.

Tijekom svog današnjeg obraćanja sudionicima konvencije Angela Merkel potaknula je svoju stranku 'na više hrabrosti' i nove reforme.

'Budimo hrabri u ovom napetim vremenima', rekla je Merkel na konvenciji. Ona je ukazala i na nisku stopu nezaposlenosti u Njemačkoj i posebice među mladima te je naglasila da će se CDU i u budućnosti zalagati za stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj gospodarstva.

Na vanjskopolitičkom planu Merkel je između ostalog obranila politiku sankcija prema Rusiji i oštre osude agresije na Ukrajinu.

No najviše pljeska Angela Merkel je dobila nakon izravnog napada na svog koalicijskog partnera na saveznoj razini, Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD), zbog njezina koaliranja sa strankom Ljevice, nasljednicom stranke SED, nekadašnje režimske stranke iz bivšeg DDR-a, u saveznoj pokrajini Tiringiji.

'Koliko se nisko zapravo SPD želi još spustiti?', upitala se Merkel, koja i sama potječe iz bivše tzv. Istočne Njemačke, aludirajući na činjenicu da su socijaldemokrati pristali biti manjinski partner u pokrajinskoj vladi kojoj od prošlog petka na čelu stoji političar stranke Ljevice Bodo Ramelow, a koju tvore stranke Ljevica, SPD i Zeleni. Merkel je naglasila kako 'treba učiniti sve' kako poslije parlamentarnih izbora 2017. ne bi došlo do iste političke konstelacije i na saveznoj razini.

Angela Merkel nalazi se na čelu CDU-a preko 14 godina, a njezin prethodnik Helmut Kohl proveo je na čelu stranke punih 25 godina, od 1973. do 1998. Prvi poslijeratni njemački kancelar Konrad Adenauer bio je na čelu CDU-a od 1950. do 1966.


U nastavku dvodnevne stranačke konvencije, koja je započela u utorak ujutro misom u Koelnskoj katedrali, sudionici konvencije će birati predsjedništvo stranke.

Tijekom dana konvencija bi trebala prihvatiti i program o poreznim olakšicama za zaposlene.

Promatrači procjenjuju kako se CDU trenutačno nalazi u jednom od najpovoljnijih razdoblja svoje povijesti. Zbog gospodarskog boljitka i činjenice da je Njemačka relativno bezbolno prošla globalnu gospodarsku krizu, CDU i dalje uživa veliku naklonost birača. Slično kao i na parlamentarnim izborima prošle godine stranku, prema podacima instituta Infratest Dimap, podupire 41 posto glasača. U Bundestagu stranka CDU ima skoro polovinu mjesta (311 od 631), dok socijaldemokrati (SPD) imaju 193 mjesta.

Tzv. veliku koaliciju između Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja je na vlasti već godinu dana i u čijoj koalicijskoj vladi je Merkel već treći mandat za redom na dužnosti savezne kancelarke, podupire, po podacima javnog medijskog servisa ARD, 53 posto ispitanih građana.

Angela Merkel i među građanima Njemačke uživa veliku popularnost. Prema istraživanjima instituta Infratest Dimap s početka prosinca, 67 posto građana smatra kako kancelarka dobro obavlja svoj posao.

No unutar Europske unije, posebice u zemljama koje su pogođene financijskom krizom, Merkel naprotiv ne uživa tako dobar status kao kod kuće prije svega zbog politike štednje koju ona zastupa. Najnovije negodovanje kod svojih partnera Francuske i Italije Merkel je izazvala proteklog vikenda nakon kritika kako se ove zemlje ne trude dovoljno kada su u pitanju proračunske i gospodarske reforme.