A PORUČILA DA NEMA VREMENA

'Angela Merkel nema baš ništa zakazano za nedjelju navečer'

27.06.2013 u 07:42

Bionic
Reading

Iako je službeno priopćeno kako njemačka kancelarka Angela Merkel zbog nedostatka vremena neće prisustvovati svečanosti ulaska Hrvatske u EU, sve je više očito kako pravi razlog nije nedostatak vremena, budući da ne samo da nema neodgodivih obaveza za nedjelju navečer, već obaveza - uopće nema. Neki navode da pravi razlog leži ipak u Perkoviću, tj. najavi Vlade da ga ulaskom u EU neće izručiti Njemačkoj, iako je to glasnogovornik njemačke vlade opovrgnuo. Europski diplomati pak smatraju da Merkel neće u Hrvatsku zbog izborne kampanje. Milanović danas dolazi na summit u Bruxelles što je ujedno prilika za razgovor s kancelarkom

'Pogledamo li u njezin službeni kalendar, može se vidjeti da Angela Merkel u nedjelju nema ništa zapisano', rekao je novinar Deutsche Wellea Srećko Matić za Dnevnik 3 HRT-a prenosi 24sata.

Merkel ne dolazi u Hrvatsku zbog izborne kampanje

Iako pravi razlog nedolaska Angele Merkel na proslavu u Hrvatsku zna samo njemačka vlada, neki od EU diplomata u Bruxellesu za Jutarnji list neslužbeno su ocijenili da nedolazak Merkel u Zagreb nema veze sa slučajem Perković. Smatraju Nijemci ne vole što se EU širi pa se ni Merkel uoči nadolazećih izbora ne želi u Zagrebu slikati kako uz vatromet slavi još jedno proširenje Unije.

Matić napominje kako su predstavnici njemačke vlade uvijek govorili kakao računaju na Hrvatsku kao na jakog partnera u regiji. Ali sada se hrvatska Vlada, kako tvrde dobro upućeni njemački izvori, mora zapitati je li to povjerenje izigrano.

Što se tiče općenito Hrvatske u njemačkim medijima, Matić je rekao kako je upravo u srijedu u središnjim vijestima ARD-a emitiran jedan opširan prilog o Hrvatskoj, njezinom ulasku u EU, u kojem novinar tvrdi kako Hrvatska ipak nije spremna za članstvo.

No izuzev toga i nedavnog pisanja Bilda, Matić kaže da njemački mediji vrlo odmjereno pišu o Hrvatskoj.

'Naglašava se da će Hrvatska jedno vrijeme morati živjeti od subvencija Bruxellesa, ali to je sudbina koju su prošle i sve ostale članice nakon pristupanja Europskoj uniji', rekao je Matić za Dnevnik 3.

Nedolazak Angele Merkel na svečanost primanja Hrvatske u EU snažna je poruka Vladi i Hrvatskoj, mišljenje je bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, izvještava HRT

On je naglasio kako Njemačka nije samo država koja je najviše pomogla priznanju Hrvatske. 'Njemačka je najsnažnija, najmoćnija europska država i bez nje nema EU-a. I ako je suspendiran već najavljen dolazak kancelarke, riječ je o postojanju velikog problema', istaknuo je Granić. Prema njegovim riječima, problem treba rješavati na visokoj diplomatskoj razini.

Steffen Seibert, glasnogovornik Vlade SR Njemačke:

'Istina je da će saveznu vladu na svečanosti u Zagrebu u nedjelju zastupati državni ministar iz ministarstva vanjskih poslova, gospodin Link. Savezna kancelarka, nažalost, nije u mogućnosti otputovati u Zagreb. Pogrešno je to povezivati s ovim prijedlogom zakona.'

Novinar koji se bavio slučajem Perković Željko Peratović iznenađen je raspletom događaja. On je mislio da je hrvatska Vlada imala dogovor s Njemačkom da će se poštovati volja njemačkog pravosuđa te da će se u vezi s ovim slučajem problemi javiti tek na razini pravosuđa. 'Nisam očekivao da će se premijer Milanović upuštati u ovakvu avanturu', zaključio je Peratović.

Danas u Bruxellesu počinje dvodnevni summit čelnika zemalja članica Europske unije, a glavne teme dvodnevnoga skupa bit će problem nezaposlenosti mladih, koja primjerice u Španjolskoj i Grčkoj prelazi 50 posto.

Raspravljat će se i o bankovnoj uniji, a premijer Zoran Milanović posljednji će put sudjelovati kao promatrač, jer će već na prvom sljedećem sastanku biti punopravni sudionik.

Milanović će tako prije početka summita otvoriti izložbu Dobrodošla Hrvatska, ispred Europskog parlamenta te sudjelovati na sastanku predsjednika država, predsjednika vlada i zamjenika predsjednika vlada iz Stranke europskih socijalista (PES).

Bit će to prigoda i da se sastane s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i eventualno s njom razjasni razloge njezina otkazivanja dolaska na slavlje u Zagreb.