OPTUŽEN ZA NEPOTIZAM

Angela Merkel brani svog gay ministra

12.03.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u petak u obranu svog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea kojeg oporba optužuje da na svojim službenim putovanjima miješa osobni i javni interes.

'Kancelarka je sigurna da svi ministri, a u ovom slučaju ministar vanjskih poslova, donose odluke sukladno propisima' o sastavu izaslanstava, rekla je zamjenica glasnogovornika Angele Merkel.

Svaki ministar sam odlučuje o sastavu izaslanstva, dodala je. Westerwelle se našao na meti žestokih kritika oporbe koja ga optužuje da su ga na službenim putovanjima pratili poslovni ljudi iz okružja bliskog njegovoj obitelji.

Dnevni list Berliner Zeitung pisao je u četvrtak da je predstavnik njemačke tvrtke u kojoj Westerwelleov brat ima vlasnički udio, bio u gospodarskom izaslanstvu koje je u siječnju pratilo ministra na putovanju u Aziju.

Poslovni partner Westerwelleova životnog suputnika Michaela Mronza, koji je i sam organizator velikih sportskih natjecanja, također je pratio ministra na tom putovanju, piše list. Taj je partner, direktor švicarske tvrtke i Westerwelleov prijatelj, jedan od velikih donatora liberalne stranke FDP-a koju predvodi njemački ministar vanjskih poslova.

Westerwelle, prvi europski ministar vanjskih poslova koji je javno priznao svoju homoseksualnost, na meti je kritika zbog toga što je svog dečka poveo na putovanje u Južnu Ameriku ovog tjedna i u Aziju u siječnju.

Westerwelle je u četvrtak odbacio ove optužbe, istaknuvši da oporbi nedostaju politički argumenti pa želi skupiti bodove 'osobnim napadima' na njega i na njegovu obitelj.