sjednica vlade

[FOTO] Andrej Plenković: Posljednjih 7 dana imamo povećanje broja zaraženih za još 9 posto. I dalje je to previše

03.12.2020 u 11:13

Bionic
Reading

Već drugi put ovaj tjedan predsjednik Vlade Andrej Plenković od kuće predsjeda sjednicom Vlade. No i od kuće uvodno se obratio o aktualnim temama, kao i inače

Uvodno je Plenković zahvalio ministrima koji su sudjelovali u raspravama u Saboru. 'Imali smo jako važne rasprave', rekao je Plenković.

Kazao je da je prije sjednice Vlade održao konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća i čelnicima drugih država, a da je glavna tema bila nabava cjepiva. 'Razgovarali smo i o pregovorima o Višegodišnjim financijskom okviru i o odnosima sa SAD-om i Turskom', dodao je.

Podsjetio je na jučerašnji sastanak sa Stožerom. 'Nažalost pandemija ne jenjava. Broj zaraženih se povećao za 40 posto u cijelom svijetu. U pet tjedana se udvostručio u Europi, a u Hrvatskoj utrostručio sa 43.000 na 130.000 ljudi. Nakon naglog broja rasta u listopadu, te usporavanja rasta u prvom tjednu studenog, broj je ponovno značanije narastao u dva zadnja tjedna studenoga. U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4.534 novozaraženih. Posljednjih 7 dana imamo povećanje broja zaraženih za još 9 posto.To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje previše što znači veliko opterećenje za bolnice te veliki broj teško oboljelih, ali i nažalost preminulih. Neizmjerno je važno da se svi pridržavamo epidemioloških mjera. Danas je u Hrvatskoj 58 tisuća u samoizolaciji, onima koji su oboljeli želim brzi oporavak', rekao je premijer.

'Nema namjera da se ograničavaju slobode. Sankcije su nužne jer će djelovati i odvraćati ljude od kršenja mjera', kazao je Plenković. 'Ostavimo druženja za neko bolje vrijeme, nemojmo dopustiti da nas razdoblje prosinca dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze. Držite se mjera, nošenja maske, distance, pranja ruku, prozračivanja kako bismo spasili živote', kazao je.

Osvrnuo se i na cjepivo. 'Čim Pfizerovo cjepivo dobije odobrenje, mi ćemo biti u procesu distribucije cjepiva. U Hrvatskoj se očekuje 125 tisuća doza cjepiva. Cjepivo se daje u dvije doze, odredit će se prioritetne skupine prije svega zdravstveni djelatnici, djelatnici i korisnici domova za starije i starije osobe', kazao je Plenković, dodavši da će cjepiva biti besplatna.

  • +7
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se broj zaraženih u svijetu bliži 65 milijuna. Kazao je da se u Hrvatskoj u bolnicama nalazi 2501 osoba, od čega je 258 osoba na respiratoru. U zadnjih nekoliko dana, dodao je, 18 posto je više hospitaliziranih.

Beroš je najavio da Ministarstvo zdravstva priprema odluku o dodatku na plaću zdravstvenim radnicima koji pružaju zdravstvenu skrb pacijentima oboljelima o covida-19.

'Inspektori ravnateljstva Civilne zaštite od 30. studenog izvršili su ukupno 1023 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja te su izdali 76 upozorenja kojim su otklonjeni nedostaci tijekom nadzora. Dio nadzora obavljen je u suradnji s policijskim službenicima i inspektorima Državnog inspektorata', rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je da su od 30. studenog mobilizirani pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite iz Rijeke, Zagreba, Splita i Osijeka. 'Sve skupa oko 100 mobiliziranih pričuvnika koji su zadnjih tri dana proveli ukupno 1424 nadzora te utvrdili 165 nepravilnosti. Inspekciji je na daljnje postupanje upućeno šest službenik zabilješki, a najčešće su se odnosile na neisticanje obavijesti o dozvoljenom broju kupaca u objektu, nepridržavanja propisanog fizičkog razmaka na blagajnama, korištenje zaštitnih maski kod zaposlenika i kupaca', kazao je Božinović.

Obavili su i nadzor nad 3808 objekata i događaja, pri čemu su u četiri objekta utvrdili kršenje mjera te će se podnijeti četiri prekršajna naloga u ukupnom iznosu kazne od 120 tisuća kuna. Zbog kršenja mjere izolacije utvrđeno je jedno kazneno djelo.

Kafići koji najam plaćaju državi bit će oslobođeni plaćanja rente

Vlada je na sjednici, između ostalog, donijela odluku o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

'Odlukama stožera od 20. i 27 studenog obustavljen je rad ugostiteljskih objekata. Potrebno je poduzeti dodatne aktivnosti pomoći gospodarstvu u cilju održavanja poslovne aktivnosti', kazao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Djelomično oslobođenje, pojasnio je, ići će i onima koji nisu imali obustavu rada, ali su im prihodi pali za 60 i više posto u odnosu na isto razdoblje lani. To oslobođenje će ići razmjerno padu prihoda.

'Oslobođenje obveze plaćanja odnosi se samo na one koji su zadržali radnike', jasan je bio Horvat.