DIGITALIZACIJA

Analognu TV gase 2011., a građani bez prijamnika

06.04.2009 u 10:16

Bionic
Reading

Razvikani projekt Vlade nazvan Digitalizacija Hrvatske – zapeo je. I to još potkraj 2007. jer otada pa do danas pretplatnicima HRT-a nije podijeljen ni jedan kupon za kupnju digitalnih prijamnika (set top boxeva), kojima je Vlada odlučila financijski pomoći pri prelasku na potpuno digitalno emitiranje TV signala

Iako iz Vlade poručuju da provedba digitalizacije napreduje bez ikakvih problema, istina je posve drugačija. Taj je projekt stao, i već 16 mjeseci ne mrda s mjesta premda bi trebao biti završen do 31. prosinca 2010, piše Večernji list.

Naime, donijevši odluku da 1. siječnja 2011. na području cijele Hrvatske mora započeti emitiranje digitalnog, kvalitetnijeg TV signala (ukida se analogno emitiranje), Vlada je u rujnu 2007. odlučila i to da će svim RTV pretplatnicima pri kupnji Set top boxa pružiti potporu u obliku kupona vrijednog 200 kuna. S tim kuponom pretplatnici su trebali otići u prodavaonice tehničke opreme i, uz manju nadoplatu, kupiti spomenuti uređaj bez kojeg neće moći primati televizijski signal.

Prvi kuponi podijeljeni su u Istri, i to 64.000 kupona. Do kraja prošle godine i zadnjeg roka iskorištena je tek polovica. Ostatak više ne vrijedi, pa će Istrani koji se nisu držali rokova dobiti nove kupone. Ovaj put u vrijednosti – 75 kuna.

No, iako je ljetos državni tajnik Središnjeg Vladina ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić kazao da će nakon Istre podjela kupona od 1. rujna 2008. (kada je počela udarna kampanja o digitalizaciji u sklopu koje je i TV spot s glumcem Filipom Radošem) biti nastavljena i u ostalim županijama (Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj..., a zadnja će na redu biti Zagrebačka), na Istri sve i ostalo, a posljednjih godinu i pol dana nitko od ukupno 1,3 milijuna RTV pretplatnika, osim Istrana, nije dobio kupon. Lučić ipak tvrdi da u travnju počinje podjela novih kupona od 75 kuna. Vladin kupon uspjelo je dobiti tek njih 64.000!

Lučić tvrdi da će, unatoč zastoju, Hrvatska 1. siječnja 2011. godine prijeći na isključivo emitiranje digitalnih TV programa te dodaje da to nije jednostavan posao jer je hrvatska Vlada jedna od rijetkih u Europi koja se odlučila na podjelu kupona TV pretplatnicima. U gotovo svim europskim zemljama sav trošak kupovanja potrebne opreme snosili su sami građani. Tek ih je nekoliko uspostavilo sustav potpora za socijalno ugrožene (Francuska, Španjolska, Velika Britanija).