dan poslije

Analiza lokalnih izbora: 'Medeni mjesec za Možemo! brzo će završiti, čeka ih žešća kritika nego prema ostalim kandidatima'

31.05.2021 u 08:30

Bionic
Reading

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Berto Šalaj i dekan Visoke škole za komunikacijski menadžment Damir Jugo jutros su u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog analizirali drugi krug lokalnih izbora, istaknuvši kako je došlo do promjene u nizu sredina te da će biti zanimljivo pratiti tijek te promjene u Zagrebu, u kojem su pobjedu odnijeli Tomislav Tomašević i Možemo!

Šalaj je rekao da smo u čitavom nizu gradova i županija vidjeli vrlo zanimljive promjene dok su neke stvari ostale iste - dominacija HDZ-a na razini županija ostala je slična kao prije četiri godine, čak imaju poneku županiju više, ali u velikim, pa i nekim manjim gradovima dogodile su se vrlo bitne promjene, prenosi HRT.

'U dva najveća grada u Hrvatskoj, u Zagrebu i Splitu, imamo nove političke opcije koje zasad nisu imale priliku upravljati gradovima u Hrvatskoj. Svjedočili smo praktičkom nestanku nekih važnih hrvatskih političkih stranaka, kao što su HSS, kao što je HNS, svjedočili smo, da tako kažemo, eroziji regionalnog političkog hegemona kao što je IDS... Svjedočili smo jačanju nezavisnih lista, nezavisnih kandidata na razini gradova i županija', rekao je Šalaj.

'Neke stvari se evidentno mijenjaju u hrvatskoj lokalnoj politici'

Jugo je rekao kako je prevladavala promjena, do koje je došlo u tri od četiri velika grada. Druga značajka koja je obilježila ove izbore po njemu je to da je možda više nego ikad pojedinac koji je bio kandidat došao do izražaja.

'Neke stvari se evidentno mijenjaju u hrvatskoj lokalnoj politici, a ovo je vjerojatno početak takvog trenda', rekao je Jugo.

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Šalaj je ustvrdio da se čini da su građani na lokalnoj i regionalnoj razini puno više spremni eksperimentirati nego na nacionalnoj razini - spremni su dati šansu novim kandidatima i političkim opcijama.

'Očito je da je dio građana zasićen dugogodišnjom vladavinom, recimo, IDS-a u Istri ili župana Čačića u Varaždinskoj županiji', dodao je.

  • +3
Tomašević: Svi mi zajedno to Možemo! Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

Veliki eksperiment u Zagrebu

Šalaj je rekao kako je promjena u Zagrebu puno više od personalne promjene - riječ je o promjeni modela upravljanja.

'Čuli smo od predstavnika platforme Možemo! da oni zapravo žele upravljati na načelima transparentnosti, participativnosti građana i demokratičnosti. To su načela koja su iz perspektive demokratske teorije vrlo vrijedna. Međutim sad je izazov kako ta načela s razine modela pretočiti u praksu. I to je po mom sudu veliki eksperiment za Hrvatsku', rekao je Šalaj.

Jugo se nadovezao rekavši da će biti zanimljivo pratiti koliko će ova promjena u Zagrebu imati implikacija na politiku u drugim lokalnim sredinama te koliko će se ona preliti na nacionalnu razinu. Rekordna podrška koju je dobio Tomislav Tomašević jako ih obvezuje, nemaju s kim podijeliti odgovornost, dodao je.

'Morat će biti svjesni toga da će svojevrsni medeni mjesec s medijima, pretpostavljam, vrlo brzo završiti i da će kritika javnosti i svih ostalih prema njima biti puno žešća nego što bi to vjerojatno bila prema nekim drugim kandidatima', rekao je Jugo.

Šalaj je pak rekao kako će imati sasvim dovoljno vremena da počnu ozbiljno raditi te da je veći dio njihovih birača svjestan da treba vremena da bi se promijenio model upravljanja. Jednostavno i lako sigurno neće biti, dodao je.

Izazovan start za Puljka

Što se pobjede Ivice Puljka u Splitu tiče, Jugo je rekao da se radi promjeni sličnoj onoj u Zagrebu, s time da Puljak ima potpuno drugačiju situaciju u Vijeću, u kojem bi ključnu ulogu mogao igrati Most.

'Puljak će sigurno izgubiti dosta vremena da pregovara, da razgovara... To je dosta izazovan start mandata koji može postaviti neki trend i može otići u potpuno krivom smjeru', rekao je Jugo.

Šalaju se čini da Puljak neće imati 16 potrebnih mandata te da će vjerojatno Most na neki način dati potporu određenim projektima, bez ulaženja u formalnu koaliciju. Činjenica je međutim da je Puljak ostvario veliku pobjedu, dodao je.

Šalaj smatra da će to puno lakše ići u Rijeci te da bi Rijeka trebala na jednostavniji način doći do stabilne gradske većine. Dodao je da će biti zanimljivo vidjeti kako će se Možemo! pozicionirati u nekoliko gradskih vijeća u kojima stabilna većina ovisi o njima - hoće li u Rijeci podržati Marka Filipovića, u Splitu Puljka...

  • +28
Puljak: Grad Split od sutra je grad nade i optimizma Izvor: Pixsell / Autor: Milan Šabić/PIXSELL

Velika pobjeda Ivana Anušića

Jugo se osvrnuo na izbore u Osijeku rekavši kako mu je bilo jako zanimljivo pratiti sučeljavanja u drugom krugu.

'Meni je to izgledalo kao da dva dobra prijatelja raspravljaju o gradskim problemima - vrlo prijateljski, vrlo suzdržano', rekao je Jugo.

Šalaj je rekao da je Osijek zanimljiv i zbog unutarstranačkih odnosa u HDZ-u - ovo je pobjeda Ivana Radića, ali i velika pobjeda Ivana Anušića, koji se, dodao je, osjeća toliko osnaženim da je već sinoć uputio kritike stranačkim kolegama u Dalmaciji.

'Meni se čini da se on sve više etablira kao jedna od osoba koje bi u budućnosti mogle pretendirati na poziciju predsjednika HDZ-a', dodao je Šalaj.

'Vjerojatno on koristi ovu priliku i sjajan rezultat koji je ostvario i u županiji i u Gradu Osijeku da se etablira i nametne kao neka vrsta alternative Plenkoviću', nadovezao se Jugo.

Prolazi vrijeme vječnih političara

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je rekao da je HDZ apsolutni, kolosalni pobjednik izbora. Šalaj je rekao da su samostalno osvojili 13 županija, podržali su župane Stjepana Kožića i Darka Korena, osvojili su velik broj gradova, iako ne tri najveća grada, te da je iz te perspektive HDZ neupitno i dalje najjača hrvatska stranka. Međutim, dodao je, druga perspektiva je da više nisu na vlasti u Zagrebu i Splitu. Šalaj je rekao i kako se čini da HDZ najviše boli poraz u Splitu. Jugo smatra da su u Splitu bili previše komotni u planiranju kampanje te da nisu računali na 'faktor Puljak', odnosno da bi građani mogli tražiti drastičnu promjenu.

'Pa i tamo gdje je HDZ pobijedio u tim novim županijama, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska i Ličko-senjska, ako pogledamo, njihovi kandidati zapravo su pobijedili političke veterane Damira Bajsa, pa Ratka Čačića i Darka Milinovića. To se sve uklapa u onu tezu da na ovim izborima dominira promjena i da vrijeme tih vječnih političara koji se ne miču s nekih lokalnih dužnosti itekako prolazi u Hrvatskoj', poručio je Jugo.

  • +4
Peđa Grbin osvrnuo se na rezultate lokalnih izbora i dao izjavu za medije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Grbin si kupio vrijeme za reformu SDP-a

Što se SDP-a tiče, Šalaj je ustvrdio kako rezultati drugog kruga sugeriraju da si je Peđa Grbin kupio vrijeme za rad na ozbiljnoj reformi stranke. Dodao je da su ostvarili katastrofalne rezultate u Zagrebu i Splitu, ali da su obranili Primorsko-goransku županiju, Rijeku, Sisak..., izgubili su Čakovec, ali dobili Varaždin, a bili su vrlo blizu da dobiju istarskog župana. Jugo je rekao da ih ovo ne bi trebalo zavarati jer bi mogli postati samo regionalna stranka koja je jaka samo u nekim dijelovima Hrvatske.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Šalaj je rekao da bi eventualni neuspjeh u Zagrebu za ljevicu u Hrvatskoj mogao imati vrlo loše posljedice.

'Ako razočaraju građane u Gradu Zagrebu, onda se Hrvatskoj na neki način smiješi scenarij Poljske, u kojoj su dvije glavne političke opcije na nacionalnoj razini desni centar, demokršćanska, i suverenistička, desno populistička stranka. Tako da je Zagreb zapravo eksperiment u čitavom nizu pogleda', ustvrdio je Šalaj.