ništa nije sigurno

Analiza iskusnog britanskog obavještajca: Tko pobjeđuje u ratu u Ukrajini?

31.10.2023 u 21:54

Bionic
Reading

Tko pobjeđuje u ratu između Ukrajine i Rusije? Svoj odgovor je za Sky News dao Philip Ingram, bivši pukovnik britanske vojne obavještajne službe, planer NATO saveza

'Početkom lipnja, Ukrajina je pokrenula svoju dugo očekivanu protuofenzivu, postigavši ​​značajne uspjehe krajem 2022., povrativši ogromna područja oko Hersona na sjeveroistoku, a zatim Hersona na istoku zemlje. Vezali su Rusiju oko Bakhmuta, iscrpljujući Wagnerove borce do točke kada su ih morali povući s prve crte.

Uz isporuku svježih vojnika obučenih na Zapadu, opremljenih tenkovima Leopard i Challenger, borbenim vozilima pješaštva Bradley i Marder, HIMARS-om i topništvom od 155 mm, očekivalo se da će probiti rusku obranu kao vrući nož kroz maslac i stići do obale Azovskog mora za nekoliko kratkih mjeseci.

Međutim, nedostajala im je zračna nadmoć, jurišni helikopteri, dovoljna protuzračne obrane i, što je najvažnije, dovoljno borbeno-inžinjerijskih sredstava da bi se omogućilo probijanje opsežne ruske obrane. U stvarnosti im je nedostajalo dovoljno vojnika, tenkova, topništva, projektila i borbenih vozila pješaštva. Krenuli su prerano ne čekajući isporuku zapadne opreme.

Ruska upotreba jurišnih helikoptera i dobro planirana obrana pokazali su ranjivost zapadnog oklopa i zaustavili Ukrajince u značajnom napretku, što znači da su na početku jesenske sezone blata uvjeti za ukrajinsku pobjedu i dalje daleko.

Rusija je čak pokrenula protuofanzivu kod Avdiivke u Donjeckoj oblasti, ali tek nakon što je od Sjeverne Koreje primila 1000 kontejnera streljiva i opreme.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Dakle, znači li to da Rusija pobjeđuje? Jednostavno, ne. Ukrajina zadržava vojnu inicijativu i diktira vrijeme i mjesto operacija. Ukrajina nastavlja slabiti sposobnost Rusije da održi svoje operacije napadajući logistiku, stožere, zračne i pomorske baze.

Rusija se sve više oslanja na Sjevernu Koreju i Iran kada je u pitanju vojni materijal i nada se da većoj pomoći Kine.

Ukrajinska vojska tek treba dobiti svoje tenkove Abrams od SAD-a, tenkove Leopard i lovce F16. Tek je primila ATACM projektile.

Kako Rusija postaje vojno slabija, Ukrajina jača, ali ovo ostaje borba Davida protiv Golijata, a ruski Golijat zadržava značajnu snagu.

Pravo je pitanje može li se Ukrajina nastaviti nositi sa značajnim žrtvama i uz rat između Izraela i Hamasa održati širu međunarodnu potporu?

Upravo je taj rat, tisućama milja daleko, najbolja Putinova nada da će ukrajinski rat dovesti do mrtve točke.'