EGIPATSKI STRUČNJACI

Analiza crnih kutija trajat će mjesecima

01.11.2015 u 16:11

  • +4

Dan žalosti u Rusiji

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS

Bionic
Reading

Egipatski stručnjaci u nedjelju su počeli pregledavati sadržaj dviju crnih kutija pronađenih na mjestu pada ruskog putničkog zrakoplova na sjeveru Sinajskog poluotoka i kažu kako bi analiza podataka mogla trajati danima

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi kazao je kako bi istraga uzroka pada zrakoplova u kojem su život izgubile 224 osobe mogla trajati mjesecima. 'To je komplicirano pitanje i zahtijeva naprednu tehnologiju i opsežnu istragu koja bi mogla trajati mjesecima"', rekao je u televizijskom govoru u nedjelju.

Zrakoplov Airbus A321 tvrtke Kogalimavija na letu 9268, koji je prevozio ruske turiste iz egipatskog Šarm el-Šeika u Sankt Peterburg, srušio se u subotu ujutro 30 minuta nakon polijetanja na sjeveru Sinajskog poluotoka, stotinjak kilometara južno od grada Al Ariša. U avionu je bilo 217 putnika i sedam članova posade, od kojih četiri Ukrajinca, jedan građanin Bjelorusije, a ostalo su bili Rusi. Nitko nije preživio nesreću.

Ruski će istražitelji razmotriti sve moguće scenarije koji su mogli dovesti do pada zrakoplova, kazao je glasnogovornik ruskog istražnog povjerenstva u priopćenju. Prema Vladimiru Markinu istražitelji su uzeli tehničku dokumentaciju zrakoplova i ispitali su osobe koje su servisirale zrakoplove te tvrtke kao i posade na nedavnim letovima na tom zrakoplovu.

Tvrtka je u nedjelju priopćila da su svi njezini zrakoplovi redovito servisirani prije polijetanja i da nema razloga sumnjati u profesionalnost pilota ili posade srušenog zrakoplova.

Rusija je objavila kako je prizemljila sve Airbuse A321 Kogalimavije sve dok se ne otkrije uzrok pada zrakoplova.

Zračni prijevoznici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Emirates, Air Arabia i flydubai objavili su da neće letjeti nad Sinajem dan nakon što su dva velika europska zračna prijevoznika Lufthansa i Air France-KLM najavila da neće više nadlijetati Sinaj.