pet puta brži od zvuka

Amerikanci u strahu od Kineza i Rusa razvijaju hipersonični projektil

19.04.2018 u 21:07

Bionic
Reading

Pentagon se službeno uključio u hipersoničnu utrku zaduživši američku korporaciju Lockheed Martin da razvije prvi američki projektil koji će moći letjeti brzinom pet puta većom od brzine zvuka.

Pentagon je u srijedu navečer objavio da je Lockheed Martinu dodijelio ugovor na neodređeno vrijeme u iznosu koji bi mogao doseći 928 milijuna dolara za razvoj i testiranje hipersoničnog projektila zrak-zemlja.

Novi direktor Pentagona za istraživanja i razvoj Michael Griffin, bivši inženjer NASA-e, istaknuo je u utorak na saslušanju u Kongresu da je riječ o američkom prioritetu broj jedan kada je riječ o obrani.

‘Po mojem mišljenju, najznačajnije postignuće naših protivnika kineski je razvoj danas jakog naprednog sustava za konvencionalne napade dometa od nekoliko tisuća kilometara’, rekao je. Jednom kada ih američki sustavi protiv projektila otkriju, ‘imat ćemo jako malo vremena za odgovor’.

Peking je nedavno objavio da kineski znanstvenici grade supersnažan vjetrotunel za razvoj zrakoplova i projektila koji će moći letjeti brzinom od 12.000 kilometara na sat, odnosno 10 puta brže od brzine zvuka.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio se početkom ožujka novim ‘nepobjedivim’ oružjem među kojem su i novi hipersonični krstareći projektili.

Rusija je nedugo nakon toga objavila da je uspješno testirala novi hipersonični projektil Kinžal (Bodež), ističući da u svijetu ne postoji ništa slično.

‘Razvoj hipersoničnog oružja u Kini nas je pretekao’, priznao je nedavno u Kongresu admiral Harry Harris, zapovjednik američkih snaga na Pacifiku. ‘Zaostajemo za njima’, rekao je.