AMNESTY INTERNATIONAL

Amerikanci su u ratnim zločinima ubili tisuće afganistanskih civila

Bionic
Reading

U napadima američke vojske stradale su hiljade civila, uključujući djecu i trudnice, ali pokrenuto je samo šest suđenja od 2009., javlja Al Jazeera Balkans pozivajući se na podatke Amnesty Internationala

Obitelji nekoliko hiljada afganistanskih civila ubijenih u napadima američke vojske i snaga NATO-a u Afganistanu nisu dobile nikakvu odštetu, navodi se u izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Prema izvještaju, u čijem su fokusu zračni napadi i noćne racije koje provode američke snage, uključujući specijalce, čak i navodi o ratnim zločinima su neistraženi.

'U američkim napadima od početka invazije tisuće Afganistanaca su ubijene i povrijeđene, a njihove obitelji imale su male šanse za naknadu. Američki vojni pravosudni sustav skoro nikada ne kažnjava svoje vojnike za nezakonita ubojstva i druga kršenja zakona', izjavio je Richard Bennett, direktor Amnesty Internationala za Aziju i Pacifik.

'Američka vojska nije pokrenula kaznene istrage ni za jedan od najmanje 140 slučajeva ubojstava civila koje smo istražili. Naizgled su ignorirani dokazi o mogućim ratnim zločinima i nezakonitim ubojstvima', rekao je Bennett, a prenosi Al Jazeera Balkans

Trudnice i djeca među stradalima

Amnesty poziva vladu Afganistana da u budućim bilateralnim sigurnosnim sporazumima sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om insistira na odgovornosti vojnika za nezakonita ubojstva civila.

Amnesty je istražio 10 slučajeva od 2009. do 2013., u kojima su u američkim vojnim akcijama stradali afganistanski civili. U tim akcijama ubijeno je najmanje 140 civila, uključujući trudnice i najmanje 50 djece. Predstavnici organizacije intervjuirali su 125 svjedoka, žrtava i članova porodica žrtava, uključujući mnoge koji nikad ranije nisu davali izjave o tim napadima. Amnesty navodi da su u dva slučaja pronađeni 'brojni i uvjerljivi dokazi o ratnim zločinima'.

Radi se o upadu američkih snaga u privatnu kuću u provinciji Paktia 2010. te o nestanku, mučenjima i ubojstvima u okruzima Nerkh i Maidan Shahr u provinciji Wardak, od studenog 2012. do veljače 2013. godine. Nitko nije kazneno gonjen u ovim slučajevima.

Qandi Agha, bivši zarobljenik u zatvoru pod nadzorom američkih specijalaca u Nerkhu 2012., rekao je da je svakodnevno mučen. 'Četvorica su me tukla kablovima. Svezali su mi noge i udarali me drvenim štapom po stopalima. Udarali su me šakama po licu i udarali su me nogama.' Svjedočio je da su mu vojnici u nekoliko navrata potopili glavu u bure puno vode, kao i o tome da su ga mučili elektrošokovima. Agha je kazao da su ga mučili američki i afganistanski vojnici.

Dodao je da su četvorica od osam ljudi zatvorenih s njim ubijeni dok je bio u američkom zatvoru. Rekao je da je svjedočio ubojstvu jednog zatvorenika, Sayeda Muhammeda.

Potrebne reforme

Amnesty je izvijestio kako je poznato da su američki vojnici izvedeni pred sud samo šest puta od 2009. zbog ubijanja civila u Afganistanu.

Prema međunarodnim zakonima ratovanja, ne podrazumijeva se da je zakon prekršen svakim ubojstvom civila. Međutim, hitne, detaljne i nezavisne istrage su obavezne ukoliko se radi o namjernom ili masovnom ubistvu. Ako se dokaže da su prekršeni zakoni ratovanja, potrebno je pokrenuti optužnice.

'Apeliramo na američku vojsku da hitno istraži sve slučajeve dokumentirane u našem izvještaju i sve druge slučajeve ubojstava civila. Žrtve i njihove obitelji zaslužuju pravdu', rekao je Richard Bennett. 'SAD hitno treba provesti reforme u svom vojnom pravosudnom sustavu', smatra on. Osim toga, Amnesty poziva afganistanske vlasti da hitno istraže zločine koje su počinile afganistanske snage sigurnosti.