ISPALJENO PREKO 100 RAKETA

Amerikanci otkrili što su sve gađali u Siriji

14.04.2018 u 07:45

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Jim Mattis i američki general Joseph Dunford objavili su u subotu u Washingtonu da su napadi izvršeni na tri postrojenja: istraživački centar za kemijsko oružje u blizini Damaska, skladište kemijskog oružja u blizini Homsa te još jedno skladište kemijskog oružja kao i važno zapovjedno mjesto kod Homsa ističući da se radi o 'jednokratnom napadu'

Prema Pentagonu SAD i saveznici ispalili su više od 100 raketa na Siriju i radi se o 'jednokratnom napadu' nakon dokaza da su snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada odgovorne za napad kemijskim oružjem.

Napad je izveden u 3,00 sata po srednjeeuropskom vremenu raketama s brodova i zrakoplova. Pentagon nije mogao potvrditi koliko je raketa pogodilo ciljeve.

Mattis i Dunford objasnili su da je cilj napada umanjiti sposobnost Sirije za napade kemijskim oružjem uz istodobnu zaštitu civila i stranih snaga u toj zemlji.

'Odredili smo ciljeve kako bismo umanjili rizike za ruske snage' kazao je Dunford dodajući da je američka vojska najavila Rusiji korištenje zračnog prostora.

  • +6
Kemijsko oružje u Siriji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mattis je kazao kako su napadi izvršeni nakon što su pribavljeni dokazi o korištenju klora u sirijskom napadu na civile 7. travnja, dok se čini da dokazi o korištenju sarina nisu toliko čvrsti.

'Uvjereni smo da je klor korišten. U ovom trenutku ne isključujemo sarin', kazao je Mattis.

Prema američkim dužnosnicima nema dokaza da je sirijska portuzračna obrana napala zapadne vojne zrakoplove i brodove.

Sirijski izvori tvrde da je napadnuta i zračna baza Al Širaj zapadno od Damaska u Al Dimasu u blizini libanonske granice kao i postrojenje u Masjafu oko 170 km sjeverno od Damaska, vojna skladišta u istočnoj regiji Kalamun, područje Kisveh južno od Damaska i brdsko područje Kasjun iznad glavnog grada.