LAŽNE VIJESTI

Amerikanci napisali izvještaj o trgovini ljudima u ruskom gradu koji - ne postoji

12.07.2017 u 20:06

Bionic
Reading

Američki State Department objavio je ovih dana izvješće o borbi protiv trgovine ljudima u kojem je kritizirao ruske vlasti zbog nepružanja pomoći sirotištu u gradu Kitežu, koji inače ne postoji. Riječ je o mitskom gradu iz legendi

Izvješće na više od 440 stranica sadrži pregled zemalja u kojima, prema mišljenju američkih diplomata, vlasti ne pružaju dovoljan otpor trgovcima ljudi te ne pomažu u dovoljnoj mjeri žrtvama kriminalnih radnji. U dijelu pak koji se odnosi na Rusiju stručnjaci su upozorili na propuste u gradu Kitežu.

'Sklonište za beskućnike, kojim upravlja Ruska pravoslavna crkva, počelo je primati i žrtve trgovine ljudima, pružajući im hranu i boravak, ali oni nisu dobili psihološku ni liječničku pomoć. Vlada nije davala financijsku podršku skloništu', stoji u izvješću.

No Kitež ne postoji, već egzistira tek u ruskim legendama i bajkama kao grad koji se navodno nalazi na obalama jezera Svetlojar u Nižegorodskoj oblasti.

Prema legendi, ovaj grad se u 13. stoljeću spustio na dno jezera kako bi izbjegao tatarsko-mongolsko razaranje, pa se smatra 'ruskom Atlantidom'.

Ruski mediji smatraju da su autori izvješća najvjerojatnije pomiješali naziv grada i naziv skloništa te ističu kako je nakon ovakve pogreške teško razaznati je li izvješće o trgovini ljudima dodatno 'nabrijano'.