poruka dodiku

Američki zrakoplov preletio iznad Banje Luke, evo kako je izgledala vojna vježba u BiH

08.01.2024 u 19:40

Bionic
Reading

Održana je bilateralna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) i američkih zračnih snaga. Tijekom popodneva dva borbena aviona F-16 Fighting Falcon američkih zračnih snaga izvela su vježbu zračnog napada na tlo u suradnji s kontrolorima zračne podrške i specijalnim snagama vojske SAD-a i OSBiH

Vježba je održana na području Tuzle i Brčkog, piše Klix.ba.

Ova bilateralna obuka, kako je ranije priopćeno iz Veleposlanstva SAD-a u BiH, predstavlja primjer napredne suradnje koja doprinosi miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država očuvanju teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, suprotstavljajući se antidejtonskim i secesionističkim aktivnostima.

SAD ističe da ustav Bosne i Hercegovine ne dopušta pravo na secesiju te da će djelovati ako bilo tko pokuša promijeniti ovu osnovnu odrednicu Daytonskog sporazuma. 'Sjedinjene Američke Države neće mirno promatrati osporavanje institucija BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma', poručuju iz Veleposlanstva.

Ova obuka dio je nastojanja američkih snaga da razmjenjuju taktike, tehnike i procedure sa OSBiH. Misiju je podržao i avion KC-135 Stratotanker te je izveo dolijevanje goriva u zraku za F-16-ice iznad entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

Američke zračne snage u Europi i Africi redovno surađuju s regionalnim partnerima kako bi pružile prilike za obuku, poboljšale interoperabilnost i pokazale zajedničku predanost ciljevima zajedničke sigurnosti.

'Bosna i Hercegovina je ključni partner SAD-a sa zajedničkim ciljem postizanja regionalne stabilnosti', priopćeno je iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Avioni SAD-a vratili su se u bazu nakon završetka misije.

'Mogućnost brze raspodjele, dosezanja cilja i povratka kući pokazuje sposobnost Sjedinjenih Američkih Država da projicira snagu bilo gdje u svakom trenutku te djeluje uz saveznike i partnere', dodaje se u priopćenju.

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas oko 17 sati zvuk preleta aviona iznad Banje Luke, dok je trajala svečana akademija povodom obilježavanja neustavnog 'Dana RS-a'. Kako se može čuti u videozapisu, veoma glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banje Luke, a najvjerojatnije se radi o američkom avionu KC -135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i tijekom dana kružio iznad Bosne i Hercegovine.