priopćio nato

Američki vojnik ubijen u Afganistanu

13.07.2019 u 10:39

Bionic
Reading

Pripadnik američke vojske ubijen je u subotu u Afganistanu, priopćila je NATO-ova misija Odlučna potpora. U priopćenju se ne navode detalji i nije objavljeno ime vojnika. Broj američkih vojnika koji su poginuli u Afganistanu 2019. sada je najmanje sedam.

Oko 20.000 stranih vojnika, od kojih su većina Amerikanci, raspoređeno je u Afganistanu u sklopu misije NATO-a za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga. Dio američkih snaga provodi protuterorističke operacije protiv islamističkih militantnih skupina.

Rekordnih 3804 afganistanska civila ubijeno je prošle godine zbog pojačanih zračnih napada snaga predvođenih SAD-om i više samoubilačkih napada, priopćili su Ujedinjeni narodi u izvješću u veljači.

Nedavno je u Kataru održan dvodnevni afganistanski unutarnji dijalog između predstavnika vlasti i talibana u svrhu pronalaženja mirnog rješenja sukoba u Afganistanu. Dvije strane su među ostalim pregovarale o detaljima povlačenja stranih vojnika iz Afganistana, jamstvima vezanim uz borbu protiv terorizma te sveobuhvatnom prekidu vatre.

Afganistanska vlada je izrazila nadu u utorak da će taj sastanak u Kataru voditi izravnim pregovorima s talibanima i da će se okončati 18 godina sukoba.