U GUANTANAMU

Američki liječnici protiv prisilnog hranjenja zatvorenika

13.06.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Američki liječnici i pravnici uputili su u srijedu poziv na prekid prisilnog hranjenja zatvorenika koji štrajkaju glađu u Guantanamu, podsjećajući da je ta praksa suprotna medicinskoj etici i predstavlja zlostavljanje

Američka medicinska struka općenito šuti o toj praksi koja 'predstavlja kršenje medicinske etike koju bi profesija trebala osuditi', pišu stručnjaci bioetike s Medicinskog fakulteta Bostonskog sveučilišta u članku objavljenom u uglednom medicinskom časopisu 'New England Journal of Medicine'.

Na 166 zatvorenika preostalih u Guantanamu, 104 štrajka glađu od kojih 43 hrane silom putem cjevčica, kazao je glasnogovornik zatvora.

'Nije etično da liječnici sile mentalno sposobne odrasle osobe na hranu ali im moraju nastaviti pružati potrebnu medicinsku njegu', objašnjava pravnik George Annas, jedan od supotpisnika tog otvorenog pisma.

Osim činjenice da se ta praksa protivi medicinskoj etici, predstavlja i 'oblik zlostavljanja koji mora prestati', inzistiraju autori pisma, liječnik i dva pravnika.

Zahtijevaju od američke vlade da usvoji kriterije, politiku i postupke spram zatvorenika koji štrajkaju glađu, u skladu s postojećom etikom medicinske profesije i kriterijima za njegu.

Pentagon je poslao oko 40 dodatnih pripadnika medicinskog osoblja u zatvor Guantanamo kako bi pomogli silom nahraniti zatvorenike koji štrajkaju glađu, podsjećaju oni.

Predsjednik Barack Obama kritizirao je, međutim, tu praksu još 23. svibnja, ponovivši namjeru da zatvori Guantanamo.