objavio new york times

SAD potvrdio: Ruski avion srušen je raketama Patriot i u njemu su bili zarobljenici

09.02.2024 u 14:11

Bionic
Reading

Američki raketni sustav Patriot vjerojatno je odgovoran za rušenje ruskog transportnog zrakoplova Iljušin Il-76, poručili su anonimno američki dužnosnici za The New York Times. Zrakoplov je također vjerojatno prevozio barem nekoliko ukrajinskih zarobljenika, izvijestili su dužnosnici. ​

Ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin Il-76 srušio se 24. siječnja u regiji Belgorod Rusiji, a u padu zrakoplova navodno su poginuli svi koji su se u njemu nalazili.

Uzrok pada nije jasan, a Rusija tvrdi da je ukrajinska vojska oborila zrakoplov dok je u njemu bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika. Kijev je zatražio međunarodnu istragu incidenta. Ukrajinska vojna obavještajna agencija nije potvrdila jesu li u zrakoplovu bili zarobljenici niti su komentirali što je moglo uzrokovati nesreću. Ukrajinski dužnosnici otkrili su da je za taj dan bila planirana razmjena zarobljenika.

Ukrajinski vojni izvori rekli su za Ukrajinsku pravdu da je avion nosio rakete S-300, koje Rusija redovito koristi za napade na Harkovsku oblast.

Sustav protuzračne obrane Patriot ključna je komponenta u zaštiti ukrajinskog zračnog prostora od ruskih raketnih napada.

Iako američki dužnosnici nisu mogli potvrditi tko je bio u zrakoplovu, izvori su za NYT rekli da se čini vjerojatnim da su barem neki od putnika bili ukrajinski zarobljenici.

Ruski Iljušin Il-76 kakav se srušio u pokrajini Belgorod Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

New York Times je izvijestio da američki dužnosnici neće javno komentirati kako je došlo do rušenja zrakoplova. Dužnosnici su za NYT govorili pod uvjetom anonimnosti i poručili da je zrakoplov srušen projektilima Patriot.

Nakon što je Rusija tvrdila da je u nesreći poginulo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, Ukrajina je zatražila da Rusija vrati tijela ubijenih ratnih zarobljenika kući. Ruska vlada nikada nije odgovorila na apel. Rusija je također navodno spriječila Međunarodni odbor Crvenog križa da istraži okolnosti nesreće.