NAPAD NA INAČICU 'IMUNOLOŠKOG'

Američke mete u Siriji sravnjene sa zemljom, Sirijci tvrde: Tamo smo proizvodili lijekove protiv raka

14.04.2018 u 18:23

Bionic
Reading

Stanovnike Damaska probudio je u subotu prije zore niz eksplozija koje su odjekivale cijelim gradom, jako glasne čak i po ocjeni ljudi koji su navikli na zvuk teškog bombardiranja

Deset sati nakon što su projektili pogodili mete, dim se i dalje uzdizao s ruševina istraživačkog centra u četvrti Barzeh za koji Zapad tvrdi da je bio dio tajnog sirijskog programa kemijskog oružja.

Sjedinjene Države, Britanija i Francuska napali su mete širom Sirije kao odgovor na kemijski napad prije tjedan dana, no sirijska vlada, koju podržava Rusija, niječe da je upotrijebila ili da posjeduje takvo oružje.

Napad je Sirijski znanstveni istraživački centar gotovo sravnio sa zemljom.

Napad na Siriju Autor: CNN

Centar nije daleko od istočne Gute, područja s naseljima i poljoprivrednim zemljištima koje je bilo najveće uporište pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Posljednja skupina predala se nekoliko sati nakon navodnog kemijskog napada koji je doveo do savezničkog zračnog napada, na kraju vladine ofenzive u regiji koja je trajala sedam tjedana.

Stojeći pored ruševina, Saeid Saeid, voditelj Odjela za polimere u tom centru, rekao je da su u tim zgradama provodili istraživanja i proizvodili sastojke za lijekove koje se ne može uvesti, uključujući za liječenje raka i protuotrove.

  • +14
Zapadne sile napale Siriju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki general marinaca Joseph Dunford, načelnik združenog stožera, rekao je u Washingtonu da je to bio centar za istraživanja, razvoj, proizvodnju i testiranje kemijskog i biološkog oružja.

Glasnogovornik Pentagona, general-pukovnik Kenneth McKenzie, rekao je da je na taj centar ispaljeno 76 projektila i da su 'uspješno uništili tri zgrade u Damasku, jednom od najjače branjenih zračnih prostora na svijetu'.

Miris požara i dima još se mogao osjetiti među ruševinama pet uništenih zgrada tijekom obilaska koji je za novinare organizirala sirijska vlada. Srušeni nisu samo kolni ulazi u centar i jedna zgrada koja je teško oštećena.

Druge zgrade uglavnom su sravnjene sa zemljom. Od nekih je ostao stajati samo jedan ugao, a betonske ploče koje su nekoć bile krovovi ili podovi vise pod čudim kutovima.

Od autobusa parkiranog u blizini nije ostalo puno više od metalnog kostura jer su mu stakla raznesena, a oštećene su i obližnje palme.

Među ruševinama na rubu lokaliteta mogu se vidjeti razbacani ostaci pougljenjenih knjiga, laboratorijskih maski i rukavica, dokumenata, paketa lijekova, stolica i papira, dok na drveću vise ostaci zelene i bijele laboratorijske odjeće koje je raznio vjetar.

pregled tjedna

Istanbulska konvencija, prijetnja svjetskim ratom i povijesni let u Izraelu - ovi su događaji obilježili prošli tjedan

Pogledaj galeriju