IZNENAĐUJUĆA POPULARNOST

Alenka Bratušek uspjela osvojiti Slovence

10.06.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Popularnost slovenske premijerke Alenki Brušek je u porastu, a stranke koju vodi u padu, dok bi najviše glasova na izborima u ovom trenutku dobili Socijalni demokrati (SD) Igora Lukšiča i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, pokazala je redovna mjesečna anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko Delo

Iako je njena vlada donijela odluku da se s 1. srpnja poveća PDV i smanje plaće u javnom sektoru te najavila druge mjere štednje i rezove, Bratušek je u mjesec dana ostvarila najveći skok na ljestvici najpopularnijih političara koju Delo objavljuje svakog mjeseca. Ispitanici vodećim političarima daju ocjene od 1 do 5, a prva slovenska predsjednica vlade se s devetog mjesta u svibnju popela na treće mjesto u lipnju, s prosječnom ocjenom 3,03. Ispred nje su samo predsjednik Borut Pahor (ocjena 3,51) i slovenski povjerenik u Europskoj komisiji Janez Potočnik (3,45).

Porast njenog rejtinga u javnosti te porast potpore njenoj vladi koja je zabilježena u mjesec dana vodeći slovenski list ocjenjuje pomalo iznenađujućim s obzirom na nepopularne mjere štednje i slabu ekonomsku situaciju koju je ona obećala promijeniti.

Redovna anketa Dela pokazala je da bi na parlamentarnim izborima u sadašnjem trenutku najviše glasova dobili Socijalni demokrati (SD) i Slovenska demokratska stranka (SDS), dok je Pozitivna Slovenija (PS) koju vodi Bratušek tek treća, sa znatnim padom u mjesec dana.

Za Socijalne demokrate (SD) Igora Lukšiča, koji koaliraju u vladi ali se protive nekim njenim potezima pa i privatizaciji državnih tvrtki, prema telefonskoj anketi Dela provedenoj početkom prošlog tjedna, u sadašnjem bi trenutku glasovalo 15,6 posto birača, što je manji pad u odnosu na 15,9 posto iz prošlog mjeseca.

Najveći mjesečni rast potpore anketa je, međutim, pokazala oporbenoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS), čiji je predsjednik bivši premijer Janez Janša. To je tim intrigantnije što je anketa vođena upravo u vrijeme kad se završavalo suđenje Janši pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani za korupcijsku aferu Patria te unatoč tome što je Janša već ranije ispao s Delove liste najpopularnijih političara.

Postotak onih koji bi na izborima glasovali za Slovensku demokratsku stranku porastao je s 12 posto u svibnju na 15,1 posto u najnovijem ispitivanju.

Vodeći slovenski list zato konstatira da sudski proces, na kojemu je Janša prošlog tjedna nepravnomoćno osuđen na dvije godine zatvora i 37.000 eura novčane kazne jer je preko posrednika, u vrijeme kad je bio premijer, prihvatio obećanje nezakonite provizije finskog dobavljača oklopnih vozila za slovensku vojsku, očito nije negativno utjecao na javno mišljenje o najjačoj oporbenoj stranci u parlamentu.