PARLAMENTARNI IZBORI

Albanska vladajuća stranka u vodstvu

29.06.2009 u 12:53

Bionic
Reading

Vladajuća albanska Demokratska stranka u tijesnom je vodstvu u ponedjeljak nakon prebrojane jedne petine glasova s parlamentarnih izbora za koje su vlada, oporba i strani promatrači izjavili da su bili pošteni.

Neslužbeni rezultati s 938 birališta, od ukupno 4.753 u cijeloj zemlji, pokazuju da bi demokrati mogli dobiti 66 mjesta u parlamentu, a socijalisti 65. Za većinu u albanskom parlamentu, koju su demokrati premijera Salija Berishe dosad imali, potrebno je 71 mjesto.

"Albanija je prošla test", jedan je od naslova u dnevniku Shqip. Europska unija i SAD često su podsjećali na važnost ovih izbora za europske perspektive Albanije.

"Mislim da je glasovanje prošlo vrlo dobro", rekao je za Reuters Arben Ristani, predsjednik albanskog središnjeg izbornog povjerenstva. "Prebrojavanje glasova odvija se sporo, ali bez problema...", dodao je.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) priopćila je još u nedjelju navečer da je glasovanje uglavnom prošlo u redu, iako je bilo pojedinačnih pritužba.