VODA NOSI SVE

Alarmantno stanje u BiH

16.05.2014 u 09:27

  • +7

Poplave u BiH i Srbiji

Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvic

Bionic
Reading

Kiša koja je širom BiH izazvala nezapamćene poplave i odrone zemljišta ne prestaje padati. Građani sa strahom dočekuju još jednu noć jer, prema prognozama meteorologa, padaline će stati tek za vikend. U Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i drugim kantonima stanje je alarmantno. Vlada FBiH proglasila je stanje elementarne nepogode, a najteže je u Maglaju, u potpunosti pod vodom i odsječenom od ostatka zemlje. I na području Republike Srpske stanje je teško, a izvanredno stanje je proglašeno u 14 općina

Najteža situacija je na području općina Maglaj, Doboj-jug, Šekovići, Doboj i Zavidovići, a ugrožene su i općine Ilidža i Hadžići na području Sarajevskog kantona, piše Klix.ba.

Vodeni val je praktično potopio cijele gradove i onemogućio spasilačkim ekipama da priđu i pomognu unesrećenom stanovništvu.

Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić za Fenu je rekao da je velik broj stanovnika ostao odsječen u svojim domovima, tako da je prioritet spašavanje tih ljudi.

Pomoć iz Hrvatske

Hrvatska će za pomoć Bosni i Hercegovini, u kojoj su se zbog obilnih kišaizlile rijeke, poslati dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva(HRZ) s posadama i osobljem za desantiranje i spašavanje na vodi.


U Maglaju je helikopterom evakuirana majka s bebom koja je bila prisiljena popeti se na krov svoje kuće kraj Doma zdravlja. Mirsada Karabegović i suprug bili su očajni zbog djeteta.

'Čekamo helikopter, ali on nikako da dođe. Mašemo im krpama, odjećom, ali ništa. Helikopter naiđe i prođe, kao da nas ne vide. Muž je i dalje na krovu', kazala je Mirsada nekoliko sati prije nego što su dočekali spasioce. Srećom, sve je prošlo u redu i obitelj je evakuirana u obližnje naselje Misurići.

Federalni stožer civilne zaštite u stalnom je zasjedanju nakon što je Vlada FBiH proglasila stanje elementarne nepogode.

Kako je rekao zapovjednik Stožera CZ FBiH, Jerko Ivanković Lijanović, najteža situacija je na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

'Najteža situacija je u Maglaju i općini Doboj-jug. Trenutno se radi na deblokadi ceste M17. Do sada je iz Maglaja spašeno 200 ljudi. Vreće s pijeskom upućene su u Vogošću, Ilijaš, Brezu, Hadžiće i Vareš', rekao je Ivanković.

Donošenjem ove odluke aktiviraju se sva raspoloživa sredstva koja institucije imaju, zatim privatna imovina te ljudstvo.

Ivanković je kazao da nema dovoljno novca za saniranje štete, ali ima za spašavanje života. Na terenu je angažirano 170 pripadnika spasilačkih timova te sva oprema, 50 čamaca i 10 pumpi za vodu. Na putu ka Maglaju je i 20 djelatnika iz Konjica koji stižu s čamcima.

Najteža situacija na području Kantona Sarajevo je u općinama Ilidža, Hadžići i Vogošća.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite ZDK izvijestio je da su vodostaji rijeka i ostalih vodenih tokova na području ovog kantona i dalje izuzetno visoki i da su u porastu.

Stanje u Doboju se komplicira iz sata u sat. Voda je ušla u grad i u toku je evakuacija stanovništva u mjesnoj zajednici Usora, a evakuirano je i deset pacijenata i osoblja iz Centra za dijalizu.

Svi magistralni i regionalni putovi koji vode u i iz grada su u prekidu, tako da je Doboj u blokadi, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

U RS-u je izvanredno stanje proglašeno u gradovima Doboj i Bijeljina te u općinama Zvornik, Šekovići, Bratunac, Srebrenica, Kotor-Varoš i Petrovo