U OSVIT ZORE

Al Jazeera: Gadafi pokopan u pustinji

25.10.2011 u 09:36

Bionic
Reading

Bivši libijski predsjednik Moamer Gadafi, ubijen prije četiri dana, pokopan je u zoru na tajnoj lokaciji u libijskoj pustinji, izvijestila je Al Jazeera pozivajući se na izvore u novoj libijskoj vlasti

Sahrani je prethodila najava dužnosnika Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) da će Gadafi biti pokopan u utorak na jednostavnoj ceremoniji, prema muslimanskim običajima, na tajnoj lokaciji u libijskoj pustinji. Gadafijev rođak je, međutim, želio da se Gadafijevo tijelo pokopa u njegovom rodnom gradu, u Sirtu.

Istom prilikom pokopani su i Gadafijev sin Mutasim, te njegov bivši suradnik.

Dopisnik Al Jazeere javlja da su sva trojica sahranjeni u utorak ujutro, dok su članovi Gadafijeva plemena izricali tradicionalne molitve povodom tog događaja.

Guma al-Gamaty, glasnogovornik NTC-a sa sjedištem u Londonu, u izjavi za BBC potvrdio je da je Gadafi sahranjen.

Associated Press javlja da je Gadafi sahranjen na tajnoj lokaciji u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu, a pogrebu je prisustvovalo nekoliko rođaka.

Reuters prenosi izjavu dužnosnika NTC-a, prema kojoj su na sahrani bili šeici, te da je Gadafi pokopan zbog ubrzanog raspadanja tijela.

Tijelo ubijenoga bivšeg libijskog vođe sve do jučer bilo je izloženo na tržnici u Misrati, no nove su libijske vlasti odlučile su popodne zatvoriti vrata hladnjače u kojoj je Gadafi ležao i odonda ga javnost više nije mogla vidjeti, kao ni tijela njegova sina Mutasima i nekadašnjeg vrhovnoga zapovjednika libijske vojske Bakra Junisa.

Zatvaranje hladnjače bilo je izazvalo dvojbu je li postignuta odluka gdje će Gadafi biti pokopan ili su trupla koja su počela truliti počela predstavljati prevelik rizik za zdravlje ljudi.