UDRUŽILI SNAGE PROTIV BANDIĆA

Ako vrtići poskupe, roditelji idu na Ustavni sud

19.04.2011 u 10:28

Bionic
Reading

'ako na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine prođe odluka o poskupljenju vrtića, udruga Vrtić za sve pokrenut će ocjenu ustavnosti ovog prijedloga', kazala je predsjednica udruge Petra Razić Rogić na današnjoj konferenciji za medije

U Vrtiću za sve smatraju da dohodovni cenzus, kako je to predložio gradonačelnik Milan Bandić, a usvojila Gradska skupština 20. prosinca prošle godine, nije u skladu s člankom 51. Ustava. Također smatraju da se ovom odlukom krši i članak 62. po kojem bi država i grad trebali štiti materinstvo, djecu i mladež.

'Neće li se uvođenjem dohodovnog cenzusa stvoriti podjela na djecu bogatih i siromašnih roditelja. Podržavamo korekciju cijena vrtića, ali ona mora biti ugrađena u dugoročnu strategiju', kazala je Razić Rogić i pozvala gradonačelnika i gradske zastupnike da povuku donesenu odluku i osnuju radnu skupinu koja bi se trebala izraditi kvalitetniji i pravedniji model naplate vrtića.

Podsjetimo, SDP, koji ima većinu u Skupštini, unatoč tome što je u prosincu podržao Bandića u međuvremenu se predomislio i najavio da će na sutrašnjoj sjednici po hitnom postupku poslati novi prijedlog u kojem poskupljenja ne bi trebalo biti, a stari prijedlog bi trebali staviti van snage.

Dodajmo ovdje i to da je poskupljenje vrtića ukalkulirano i u proračun za 2011. godinu, pa bi samim ti, ako dođe do izmjene odluke, trebalo raditi rebalans proračuna.

Što će napraviti gradonačelnik Bandić, možda će biti poznato nakon njegove konferencije za medije koju je sazvao u podne.