IVAN SINČIĆ

'Ako treba, podijelit ću sav novac od izbora građanima!'

21.01.2015 u 22:45

Bionic
Reading

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u tema je bila stanje na hrvatskoj političkoj ljevici. U emisiji su gostovali predsjednica ORaH-a Mirela Holy, SDP-ov ministar Gordan Maras, potpredsjednica Laburista Nansi Tirelli, Mate Kapović iz inicijative za osnivanje stranke Radnička fronta te Ivan Vilibor Sinčić, bivši predsjednički kandidat i supredsjednik Živoga zida

Gordan Maras rekao je kako analitičari često pogriješe kad govore o aktualnoj političkoj zbilji.

'Analitičari mogu reći sve, a onda se za dva mjeseca sve zaboravi, rijetko se ravnam po tome što kažu. Zadnjih mjesec dana ova Vlada napravila povećanje plaća, oprost duga, zamrzavanje franka, plaćanje PDV od faktura po plaćanju. U medijima se stvorila percepcija da smo se napokon probudili, no mi već tri godine radimo. Rezultati se vide, a Vlada se posebno odnosi prema onima kojima je najteže na tržištu. Nemamo se čega sramiti', kazao je Maras.

'Nisam izbačena iz SDP-a nego sam izašla nezadovoljna na koji način Vlada provodi politiku. Točno je da me premijer zvao i da mi je ponudio koaliciju i ja sam ga odbila. Izgradnja stranke je težak posao. Nisam gradilaORaH da se ovakva vladina politika nastavi', istaknula je Holy.

'Poraz Josipovića je rezultat njegovog nerada. ORaH je izgubio na vjerodostojnosti jer je podržao Josipovića. U studiju nema prave ljevice, osim Fronte gospodina Kapovića. Mi smo transideološka stranka, kao pokret Pet zvjezdica u Italiji. Ovo nisu lijeve nego neoliberalne opcije. Izgubili su legitimitet kad su dignuli ruku za ulazak u Europsku uniju i pristali na politiku kvota', naglasio je Sinčić.

'Možemo pričati o ideologija, ali ju moramo voditi institucionalno. Preko zakona smo pokazali kako treba djelovati. Moramo razgovarati o onome što je netko napravio i što želi napraviti', rekla je Tirelli.

'Moj politička opcija je da se ne obraćamo svima nego zastupamo radnike, osimorašene i potlačene, umirovljenike. Kako je SDP lijeva opcija, a podupire kapitaliste. Sad je malo prije ministar Maras govorio o poticajima poduzetnicima i onda je lijevica? ORaH i Laburisti su umivena, retorička ljevica', kazao je Kapović.

'Ovo će biti očito zabavna emisija. Od 150.000 poduzetnika polovica zapošaljava samo sebe', reagirao je Maras na prozivke o poticajima poduzetnicima.

Mirela Holy i Nansi Tirelli predbacili su Sinčiću da će postati sistemska stranka u trenutku kad uzme proračunski novac.

'Kad sjedne izborni novac, ako treba podijelit ćemo ga na trgu građanima. Iskoristit ćemo ga da vas izbacimo iz fotelja', uzvratio je Sinčić