MINISTAR O MATURI

'Ako neka pitanja nisu pokazatelji znanja tražit ću da se ne boduju'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.05.2012 20:25
  • Objavljeno 24.05.2012 u 20:25
Željko Jovanović

Željko Jovanović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da ni jedan učenik koji je izišao na državnu maturu neće biti oštećen te da će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) tražiti da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje ne boduje kod ocjenjivanja pojedina pitanja ako se pokaže da ona nisu i ne mogu biti pokazatelji njihova znanja

Tu je poruku ministar Jovanović uputio nakon što se susreo s Goranom Sirovatkom, ravnateljem Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi ispite državne mature, o čemu je MZOS izvijestio priopćenjem.

'Ako se pokaže da pojedina pitanja iz testa hrvatskoga jezika koji su učenici rješavali nisu i ne mogu biti pokazatelj njihova znanja, tražit ćemo da ih Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ne boduje prilikom ocjenjivanja kako učenici ne bi bili oštećeni i kako to ne bi bio razlog da ne upišu željeni fakultet', izjavio je ministar.

Jovanović je rekao da mu se, nakon pisanja testa iz hrvatskoga jezika, javilo puno ogorčenih učenika, ali i njihovih roditelja, koji su se žalili da pojedina pitanja na testu nisu objektivni pokazatelj njihova znanja.

Zato je ministar okupio ekspertni tim profesora hrvatskoga jezika iz škola i sa sveučilišta koji će napraviti kvalitativnu analizu cijeloga testa. Ekspertni tim će se sastati sutra, a rezultati njihove analize bit će objavljeni u ponedjeljak.

Ministar je poručio da neće biti oštećeni ni oni učenici, koji su u strahu od ispita ili zbog stresa svoje odgovore bilježili samo u ispitnu knjižicu, a ne i u za to predviđeni list za odgovore i zatražio da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja okupi poseban tim koji će ocjenjivati baš takve testove.

"Nema smisla da učenici ne budu ocijenjeni prema svome znanju iako odgovore nisu pisali u za to predviđene 'kućice'. Inzistirat ću na tome. Iako to kao ministar ne mogu 'narediti' ali apeliram na vodstvo centra da najprije vodi brigu o dobrobiti učenika, a ne o ispunjavanju administrativnih formi", rekao je Jovanović.

Ponovio je da MZOS nije mjerodavan za provođenje ispita državne mature, niti je bilo tko iz Ministarstva sudjelovao u pripremi državne mature, budući da je radne skupine za sastavljanje pitanja za pojedine nastavne predmete autonomno sastavljao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Jovanović je upozorio i na nepravedan status učenika - maturanata strukovnih škola koji izlaze na ispite državne mature te je najavio kako će se iduće godine to promijeniti.

"Pokazalo se da u sadašnjem konceptu mature prevladava gimnazijski program, što 'strukovnjake' dovodi u neravnopravan položaj, a to ne smijemo dopustiti", zaključio je ministar Željko Jovanović.

195662,195710,195484,130848

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi