URED GRABAR KITAROVIĆ:

Ako Josipović preseli u Visoku, ugrozit će nacionalnu sigurnost

02.02.2015 u 07:36

Bionic
Reading

Ured izabrane Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović poručio je u nedjelju kako će predsjednik Ivo Josipović biti odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i onemogućavanje demokratske primopredaje vlasti ako donese odluku o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici

Vlada je na sjednici u četvrtak Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoga ureda najavila izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a iz njezinog Ureda naglašavaju da Vlada tom odlukom nije donijela odluku o preseljenju kao ni odredila rok za preseljenje. Stoga je odgovornost na Josipoviću, jer on donosi i potpisuje odluku o preseljenju, ističu u Uredu izabrane predsjednice.

Ako Josipović potpiše takvu odluku, kažu, tim će činom pokazati da želi onemogućiti normalnu, demokratsku primopredaju vlasti, a vrijeme će pokazati koja je stvarna pozadina tog postupka.

U Uredu Grabar Kitarović pritom podsjećaju da je Josipović kazao kako u vremenu do primopredaje predsjedničke dužnosti neće potpisivati važne odluke, a preseljenje, napominju, to svakako jest.

Od predsjednika Josipovića očekuje se da se drži svog obećanja, a ako potpiše odluku o preseljenju, bit će odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti izabrane predsjednice, naglašavaju u Uredu izabrane predsjednice.

Stoga jedinim ispravnim i korektnim potezom smatraju da se primopredaja održi na Pantovčaku.

Nitko iz tima izabrane predsjednice neće sudjelovati u preseljenju s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj dok se ne obavi primopredaja na Pantovčaku, dodaju.

Upozoravaju pritom da Pantovčak ima sve ono što rezidencija u Visokoj nema, poput neprobojnih stakala, zaštićene komunikacije, tzv. gluhe sobe, sefova u kojima su dokumenti, državne tajne.

Stoga se primopredaja može obaviti samo na Pantovčaku, dodaju, jer su tamo klasificirani dokumenti koje treba preuzeti pri primopredaji, a ako se oni 'nabacaju u kutije i prenesu u Visoku' u kojoj ne postoje sefovi bit će riječ, ponavljaju iz Ureda izabrane predsjednice, o onemogućavanju primopredaje i izravnom udaru na nacionalnu sigurnost.

Ako do preseljenja, posebice tajnih dokumenata, ipak dođe prije inauguracije, upozoravaju iz Ureda Grabar Kitarović, pokrenut će se pitanje odgovornosti onih koji su dozvolili da arhiva Ureda predsjednika prije primopredaje bude izmještena na drugu lokaciju bez suglasnosti izabrane predsjednice.

Grabar Kitarović će, naglašavaju iz njenog Ureda, ispuniti svoje obećanje iz kampanje o preseljenju Ureda u Visoku ulicu te će, nakon što preuzme dužnost predsjednice Republike, pokrenuti proceduru i to, kao što je i najavila, formiranjem stručnog povjerenstva koje će 'obaviti kvalitetnu pripremu kako bi novi ured zadovoljio sve standarde, uzimajući u obzir i troškove preseljenja'.

Iz njenog Ureda pritom ponavljaju da Grabar Kitarović svoje obećanje nije dala zbog 'preseljenja radi preseljenja nego radi bitno manjih troškova ureda'.

Ured izabrane predsjednice ogorčen je načinom na koji je pitanje preseljenja stavljeno u fokus javnosti ocjenjujući kako je riječ o manipulaciji i klasičnoj političkoj namještaljci koju je javnost prepoznala.

Grabar Kitarović je pobijedila na izborima zalažući se za bolji život građana, za ostanak mladih u Hrvatskoj i povećanje standarda, pa je stavljanje fokusa na pitanje preseljenja deplasirano u trenucima kad još nije ni preuzela svoju dužnost, kažu.

Vladina je odluka, dodaju, donesena mimo svih potrebnih procedura koje se moraju zadovoljiti da bi se uopće moglo razmišljati o preseljenju ureda na bilo koju lokaciju.

Napominju pritom da je sigurnosna procjena za rezidenciju u Visokoj napravljena za odsjedanje stranih izaslanstava te dodaju kako je, prema informacijama kojima raspolažu, u međuvremenu napravljena nova sigurnosna procjena za Ured predsjednika te da je ona negativna, ali ju je Vlada zanemarila pri donošenju odluke.

Sve to upućuje na to da je riječ o vrlo opasnoj manipulaciji kojom se ugrožava nacionalna sigurnost i sigurnost izabrane predsjednice, upozoravaju u Uredu izabrane predsjednice.