MARASOVIĆEV SAT POVIJESTI

'Ako je Glavaš zločinac onda neka bude i Tito'

Bionic
Reading

U sklopu saborske rasprave o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje su uglavnom tehničke naravi, javio se za riječ i Dujomir Marasović (HDZ) te započeo raspravu o Titu i partizanima

'Što se mene tiče, ravnatelj škole može biti i Karl Marx, no veći je problem što djeca u školama uče. A uče ih osakaćenu istina koja je zatomljena politikom hrvatskog pomirenja. Treba novim generacijama omogućiti da saznaju da su i partizani napravili mnoge zločine', tumačio je Marasović, te podsjetio na to da je i Branimir Glavaš kriv za smrt dva čovjeka, za što je proglašen krivim i sjedi u zatvoru, piše Slobodna Dalamacija.

'Ako je pravna država takva, onda neka i Tito bude proglašen ratnim zločincem', rekao je Marasović.

Na to je reagirala Tanja Vrbat iz SDP-a, koja mu je objasnila kako, “da nije bilo druga Tita, ne bi ni ona iz Istre ni on iz Dalmacije sjedili u Hrvatskom saboru”.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) kazala je da je zahvaljujući sustavu školovanja u prošlim vremenima, koje spominje Marasović, on postao liječnik, a da ga nije koristio, da bi prije bio nešto drugo − možda pastir.

Marasović joj je odgovorio da je postao liječnik zahvaljujući svojem radu, upornosti i svojim roditeljima.

'Ništa mi prošli sustav nije dao. Tri kuće mi je u Splitu srušio i izbacio me iz studentskog doma l972. godine. Ali, ne govorim ja ništa protiv sustava školovanja. To nije bio loše', kazao je Marasović, a Tanju Vrbat poučio kako je činjenica da su NDH i Pavelić potpisali akte o predaji Dalmacije i Istre, ali da je Dalmacija reintegrirana iz NDH u Hrvatsku i prije dolaska partizana.

'Prema tome, drug Tito nije vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, nego su NDH i Pavelić već vratili Dalmaciju, samo je Istra ostala. Malo učite povijest', zaključio je Marasović saborski sat povijesti.