SPAS ZA IZBJEGLICE

Agenciji za pomoć Palestincima financijska injekcija nakon američkog reza

30.01.2018 u 20:56

Bionic
Reading

Jedanaest zemalja pristalo je idućih mjeseci povećati financijska sredstva za UN-ovu agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) kako bi joj nadoknadili sredstva koja će joj uskratiti Sjedinjene Države

Sedam država - Švicarska, Finska, Danska, Švedska, Norveška, Njemačka i Rusija već su prebacile sredstva dok su četiri - Belgija, Kuvajt, Nizozemska i Irska obećale da će to uskoro učiniti, izjavio je čelnik UNRWA-e Pierre Kraehenbuehl.

Kraehenbuehl je pokrenuo kampanju kako bi agencija ove godine prikupila oko 800 milijuna dolara za pomoć palestinskim izbjeglicama u Siriji, Libanonu, Jordanu i na palestinskim teritorijima.

U ponedjeljak je u Pojasu Gaze održan jednodnevni štrajk djelatnika UNRWA-e zbog američke odluke o smanjenjuju godišnjeg doprinosa za rad agencije koja drži 278 škola u Gazi, a pohađa ih oko 300.000 učenika.

UNRWA se financira uglavnom dobrovoljnim prilozima zemalja članica UN-a, a Sjedinjene Države dosad su bile daleko najveći donator.

Washington je 16. siječnja objavio da će uskratiti 65 milijuna dolara - više od pola svog planiranog doprinosa za ovu godinu - i zatražio da agencija provede reforme, ne specificirajući koje.

  • +7
Intifade Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Oni koji su se pridružili štrajku u ponedjeljak rekli su da bi smanjenje američkog doprinosa moglo još više otežati situaciju u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik Donald Trump je krajem prošle godine razgnjevio Palestince, bliskoistočne čelnike i svjetske sile priznavši Jeruzalem glavnim gradom Izraela.

S obzirom na činjenicu da se u gradu nalaze najvažnija muslimanska, kršćanska i židovska sveta mjesta, status Jeruzalema najosjetljiviji je dio problema u desetljećima dugom izraelsko-palestinskom sukobu.

Trumpova je odluka pokrenula niz prosvjeda u regiji, a Palestinci su zbog toga isključili Washington iz bilo kakvog budućeg posredovanja u bliskoistočnom mirovnom procesu.