politička ucjena

Palestinci uzvraćaju na Trumpove prijetnje da Jeruzalem 'nije na prodaju'

03.01.2018 u 13:02

Bionic
Reading

Palestinsko predsjedništvo je u srijedu reklo za AFP da Jeruzalem 'nije na prodaju', reagirajući na prijetnju Donalda Trumpa da će ukinuti američku financijsku pomoć u iznosu od 300 milijuna dolara ne budu li Palestinci htjeli pregovarati s Izraelom

'Jeruzalem je vječna prijestolnica palestinske države i ne može se prodavati za zlato ni za milijarde', rekao je za francusku novinsku agenciju Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik predsjedništva, smjerajući na odbijanje Palestinaca da nastave pregovore nakon američkog priznanja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom.

Američka odluka je razgnjevila Palestince koji žele da istočni Jeruzalem koji je Izrael anektirao bude prijestolnica buduće palestinske države i val kritika u svijetu.

'Ne protivimo se nastavku pregovora, ali se oni moraju temeljiti na međunarodnome pravu i (UN-ovim) rezolucijama u kojima se priznaje neovisna palestinska država s istočnim Jeruzalemom kao prijestolnicom', dodaje glasnogovornik.

Trump je u utorak zaprijetio da će ukinuti američku financijsku pomoć Palestincima.

  • +12
Prosvjedi protiv Trumpove odluke o Jeruzalemu Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darren Whiteside

'Plaćamo Palestincima STOTINE MILIJUNA DOLARA na godinu, a da nema priznanja ni poštovanja' s njihove strane, napisao je američki predsjednik na Twitteru. 'Budući da Palestinci više nisu voljni razgovarati o miru, zašto bismo im ubuduće uplaćivali velike svote?'

SAD je 2016. preko svoje razvojne agencije USAID dao Palestincima 264 milijuna eura, pokazuju podatci objavljeni na mrežnoj stranici agencije.

Tomu treba dodati 225 milijuna eura koje je Washington uplatio za UN-ove programe na palestinskom teritoriju.

Donald Trump nije naveo na kakvu pomoć misli u svojoj objavi.

I palestinski islamistički pokret Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, osudio je 'kukavnu političku ucjenu koja je odraz barbarskog i nemoralnog američkog ponašanja', ističe u priopćenju glasnogovornik te organizaciej Fawzi Barhoum.