poginule dvije osobe

Objavljeni detalji pada aviona u Puli, radi se o lažno registriranoj letjelici?

03.04.2023 u 16:48

Bionic
Reading

U petak oko 12:30 dvije osobe poginule su u padu malog privatnog zrakoplova njemačke registracije prilikom njegova polijetanja iz pulske Zračne luke

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu danas je objavila izvješće o zrakoplovnoj nesreći koja se u petak dogodila u Puli.

Dana 31. ožujka 2023. godine oko 12:31 sati prema lokalnom vremenu, prijavljen je pad zrakoplova tipa Flight Design CTSW, njemačkih registarskih oznaka DMVPP, na Zračnoj luci Pula.

  • +40
Dvoje ljudi poginulo u padu malog privatnog aviona prilikom polijetanja Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Zrakoplov je poletio iz Zračne luke Pula (LDPL) prema slovenskoj zračnoj luci Portorož (LJPZ), te je pao na udaljenosti od 50 m od uzletno sletne staze u Zračnoj luci Pula.

U zrakoplovu su se nalazile dvije osobe njemačkog državljanstva, koje su smrtno stradale.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu o događaju je obaviještena odmah od strane Zračne luke Pula, OKC-MUP i Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

Odmah po dojavi o događaju, istražitelji zrakoplovnih nesreća Agencije izašli su na teren u svrhu provođenja očevida. Daljnja istraga je u tijeku.

Dakle, službeno je potvrđeno da je pao zrakoplov Flight Design, a ne Pipistrel, kako su govorile prve neslužbene informacije. No čini se da informacija o pogrešnom tipu letjelice nije bila tek puka pogreška.

Prema informacijama Dnevnik.hr-a, izvor te zabune leži u činjenici da je zrakoplov koji se srušio zapravo bio registriran kao Pipistrel.

U pulskoj zračnoj luci o tom slučaju ne žele govoriti, već upućuju na Agenciju za istraživanje nesreća, gdje danas nitko nije odgovarao na pozive. Neslužbeno, međutim, doznaju da je zbog pogrešno registriranog aviona u tijeku velika istraga koja bi trebala razjasniti kako se to moglo dogoditi.