STRAŠNA nesreća

U padu zrakoplova u Puli poginulo dvoje ljudi. Od subote se zračna luka ponovno otvara za sav promet

31.03.2023 u 13:34

Bionic
Reading

Dvije osobe poginule su u padu malog privatnog zrakoplova njemačke registracije prilikom njegova polijetanja iz pulske Zračne luke u petak oko 12:30

Poginuli su njemački državljani. Prema neslužbenim informacijama, radi se o bračnom paru koji je putovao za Ljubljanu. U nesreći je eksplodirala kabina zrakoplova, dok su krila ostala cijela, izvijestili su iz istarske policije.

U tijeku je očevid koji provode Ministarstvo unutarnjih poslova i DORH. U Pulu su stigli i istražitelji Agencije za istraživanje zrakoplovnih nesreća koji će utvrditi razlog pada malog sportskog zrakoplova. Očevid je počeo večeras, a nastavlja se u ponedjeljak, doznaje HRT iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnome prometu.

Tada će se u hangaru Zračne luke obaviti očevid na olupini letjelice. Očekuje se da će se uzroci nesreće znati nakon istrage koja će trajati nekoliko mjeseci.

Alena Vukić, ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, za HTV je rekla je zrakoplov poletio i pao je na 50 metara od uzletno-sletne staze. 'Ono što možemo prema trenutno dobivenim informacijama utvrditi jest da je zrakoplov poletio i pao je na 50 metara od uzletno-sletne staze. Svi zrakoplovno-tehnički postupci su bili ispravni', izjavila je Vukić.

  • +40
Dvoje ljudi poginulo u padu malog privatnog aviona prilikom polijetanja Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Nakon što su tijekom petka svi letovi bili otkazani, pulska Zračna luka priopćila je da će od subote ponovno biti otvorena za sav promet. Promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja.

Jednomotorni laki avion Virus Pipistrel

Avion koji je pao je Virus Pipistrel, jednomotorni avion koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji, a prodaje se kao ultralaki, kućni komplet ili laki sportski avion.

Zbog nesreće zatvorena Zračna luka Pula

Javnosti se obratila i direktorica Zračne luke Pula Nina Vojnić Žagar.

'Nešto iza 12:25 srušio se mali avion pored uzletno-sletne staze. Očekujemo više informacija od kolega s terena. Zračni promet je obustavljen, Zračna luka Pula je zatvorena do daljnjega. Ovo je prva zrakopolovna nesreća u Zračnoj luci Pula', prenosi njenu izjavu Dnevnik.hr. Putnicima koji su dolazili u pulsku zračnu luku osiguran je prijevoz autobusima na njihove krajnje destinacije.

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo prometa:

'Slijedom informacije o zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila danas u Zračnoj luci Pula, a u kojoj su život izgubile dvije osobe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovim putem izražava duboko žaljenje i sućut zbog ovog nesretnog događaja. Do nesreće je došlo, kako je i priopćila Zračna luka Pula, oko 12.30 sati prilikom polijetanja zrakoplova, manjeg tipa'.

Pao avion u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Srećko Niketić

'Njemačke zrakoplovne vlasti odgovorne su za ispitivanje tih zrakoplova'

'Zrakoplov je odmah izgorio. Naši vatrogasci su odmah pristupili gašenju požara i spašavanju žrtava, no nažalost, bila je toliko loša situacija da nisu mogli ništa napraviti. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, zrakoplov je poletio. Bio je na nekakvoj određenoj visini, utvrđujemo na kojoj, ali navodi se da je visina bila oko stotinjak metara iznad piste. U jednom trenutku je izgubio kontrolu i srušio se u travu na južnom dijelu staze.

Ovaj zrakoplov je registriran u Njemačkoj i njemačke zrakoplovne vlasti su odgovorne za ispitivanje tih zrakoplova. Sam pilot kao operator tog zrakoplova ili ta ista kompanija ima odgovornost da zrakoplovi prođu sve potrebne kontrole i ispitivanja, certificiranja i slično', rekao je za Novu TV Marko Ražem, voditelj Prometnog sektora Zračne luke Pula.