OTKRIVAMO KAKO

Adaptirali ste balkon? Legalizirajte ga!

12.11.2012 u 14:15

Bionic
Reading

U sjeni priče o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, bagerima i rušenju, ali i tko od službenika svoj posao najlošije, a tko najbolje radi, ostao je detalj o tome da je do polovice iduće godine nužno podnijeti i zahtjev za legalizaciju adaptiranih balkona ili terasa na stambenim zgradama. Svi oni koji su napravili tzv. lođu, odnosno terasu pretvorili u radnu sobu, ili samo povećali broj kvadrata također moraju u red za legalizaciju

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja ponovili su poziv svima koji trebaju legalizirati bespravno izgrađene objekte da svoje zahtjeve podnesu što prije, uz napomenu da to trebaju učiniti i svi koji imaju zagrađene balkone, dograđene stube te koji su radili bilo kakve adaptacije i mijenjali gabarite svojih stanova i zgrada

Upravo je popriličan broj onih koji su, ne samo u Zagrebu, nego i u drugim gradovima diljem Hrvatske na domišljat način došli do 5-6 kvadrata više preuređenjem terase. To su im u nadležnom ministarstvu spremni tolerirati, ali samo ako do polovice iduće godine podnesu zahtjev za legalizaciju.

'Smisao Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i jest legalizirati sve što u normalnoj proceduri treba dozvolu, a napravljeno je bez dozvole, a to su i zatvorene lođe ili balkoni koji su pretvoreni u dio stana. Svatko tko danas hoće zatvoriti balkon mora imati građevinsku dozvolu. Mnogo je njih to radilo bez dozvole i sad to mora legalizirati', potvrdili su iz Ministarstva, uz podsjećanje da se to ne odnosi na preinake unutar stana.

I ministar Ivan Vrdoljak putem javne televizije još jednom je pozvao građane da i lođe, nadstrešnice te garaže 'jednostavno počnu legalizirati kako bi se priča završila, a objekti postavili vidljivi u dokumentaciji'.

Koliko će u konačnici građani morati izdvojiti za legalizaciju lođa, roštilja u dvorištu, nadstrešnica ili garaža, to će ovisiti od slučaja do slučaja, a o tome se mogu informirati u 'Vodiču za legalizaciju bespravne gradnje'. Naknada za zadržavanje nezakonito izgrađenog dijela stana ili zgrade u prostoru, kao i doprinosi, plaćat će se samo za dio zgrade koji je nezakonito izgrađen.