RIJETKA GENETSKA BOLEST

66-godišnji muškarac iznenada otkrio da je žena

05.06.2013 u 07:50

Bionic
Reading

Jedan 66-godišnji muškarac iz Hong Konga, ne znajući da pati od rijetke genetske bolesti, tijekom liječničkog pregleda zbog obične nadutosti trbuha otkrio je da je zapravo žena, objavio je list Hong Kong Medical Journal.

Liječnici su primijetili da pacijent osjećaj nadutosti ima zbog velike ciste na jajnicima i priopćili mu da je, iako ima bradu i 'mikropenis', zapravo žena, objavio je medicinski časopis.

Riječ je o tome da taj čovjek pati od Turnerova sindroma, iznimno rijetke i endemski ženske genetske bolesti (jedan slučaj na svakih 2500 do 3000 ženske novorođenčadi), čiji su glavni simptomi nizak rast i neplodnost. Problem je u kromosomima, jer je većina ljudi rođena s dva spolna kromosoma, dječaci s XY kromosomima, a djevojčice s XX kromosomima. Kod Turnerovog sindroma djevojčica ima samo jedan X kromosom, a drugog ili uopće nema ili je značajno izmijenjen.

No, pacijentu je dijagnosticirana i kongenitalna adrenalna hiperplazija, koja uzrokuje abnormalno lučenje muških hormona i osobi koja pati od tog poremećaja daje vanjski izgled i osobnost muškarca.

Liječnici su istaknuli da je u svijetu zabilježeno tek šest slučajeva osoba koje su oboljele od obje te bolesti.

'Da nije postojala velika cista na jajnicima, njegovo neobično zdravstveno stanje možda se nikad ne bi otkrilo', prenosi časopis izjavu kolegija sedam liječnika iz Hong Konga.

Pacijent, koji je vijetnamskog podrijetla i odrastao u sirotištu, visok je 1,37 metara. Nema testisa, od djetinjstva pati od urinarne inkontinencije, a prestao je rasti kad je imao samo 10 godina.

Odlučio je nastaviti 'smatrati se pripadnikom muškog roda, a možda će u budućnosti uzimati terapije testosterona', naveo je Hong Kong Medical Journal.