SUKOBI U ATENI

5000 Grka krenulo na parlament

07.12.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Novi sukobi izbili su u ponedjeljak u Ateni između policije i nekoliko stotina mladih, uoči studentskog i učeničkog prosvjeda u znak sjećanja na adolescenta kojeg je prije godinu dana ubio grčki policajac

Prva skupina prosvjednika, prije nego što je rastjerana, bacala je kamenje na kordon policije. Ostale skupine potom su se priključile povorci bacajući projektile na izloge i policajce koji su uzvratili suzavcem.

Devet je osoba privedeno, dok je povorka prosvjednika od približno 5.000 osoba, prema policijskim izvorima, krenula put parlamenta.

Prosvjed je nastavljen u miru, uz nazočnost brojnih pripadnika policije, te se kretao prema Trgu Sintagma, u središtu grada gdje se nalazi parlament.

Ranije tijekom dana dvadesetak mladih bacalo je kamenje na pročelje policijske postaje u središtu Atene. Uhićena su dva adolescenta od 15 i 18 godina.

Približno 6.000 policajaca raspoređeno je od nedjelje u Ateni kao osiguranje prosvjeda mladih i ljevičarskih organizacija povodom obilježavanja smrti 15-godišnjeg Aleksisa Grigoropulosa, kojega je 6. prosinca 2008. ubio policajac.