PEDOFILIJA U NIZOZEMSKOJ

350 optužbi za seksualno zlostavljanje djece

27.01.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Vidimo samo vrh santa lede, kaže Rieke Samson-Geerlings, bivša glavna tužiteljica Nizozemske i tako opisuje strašnu pojavu pedofilije u društvenim domovima i u obiteljima

Najstarija se zaprimljena optužba odnosi na seksualno zlostavljanje počinjeno 1945. Druge su novijeg datuma.

Samson-Geerlings kaže kako su u posljednjih osam slučajeva kojima se bavila djeca 'divljački silovana po nekoliko puta'.

Ona upozorava da postoji jako puno djece koja su ugrožena ovoga časa.

Osumnjičenici su zaposlenici domova za nezbrinutu djecu ili udomitelji u obiteljima. Još nije jasno o koliko se slučajeva radi, ali su pravosudni organi zaprimili 350 optužbi. Nije jasno ni kako će se država ponašati prema žrtvama i kako će oni biti obeštećeni.

Samson-Geerlings se nalazi na čelu nacionalne komisije koja ima zadatak ispitivati te pojave i misli kako će konačan izvještaj biti gotov za oko godinu i pol dana.

Ona je u izravnoj suradnji s Wimom Deetmanom, bivšim ministrom kulture, koji, pak, vodi Komisiju za istragu pedofilije u crkvenim redovima. Njegova je komisija do sada zaprimila 1.975 predmeta o seksualnom zlostavljanju koji su počinili crkveni pripadnici muškoga i ženskoga spola.

Brojka je veća nego u nekim drugim zemljama gdje je registrirana pedofilija crkvenih osoba kao što su Irska, SAD ili Njemačka.