AKCIJA U FRANCUSKOJ

343 'prevarantice' za budućnost obitelji istospolnih parova

06.06.2014 u 12:07

Bionic
Reading

Francuski dnevni list Libération objavio je danas na naslovnici 'Manifest 343 prevarantice' u kojem žene javno, imenom i prezimenom, priznaju da su pribjegle metodi medicinski potpomognute oplodnje da bi zasnovale obitelj. Naime MPO je u Francuskoj, prema trenutno važećim propisima, dostupan samo heteroseksualnim parovima koji se liječe od neplodnosti

Peticiju su prošli tjedan pokrenule Marie i Ewenne, članice roditeljske Udruge gejeva i lezbijki i budućih roditelja. Poziv je prozvan 'Manifest 343 prevarantice' kao referenca na slavni manifest iz 1971. objavljen u listu Le Nouveul Observateur (poznat kao 'Manifest 343 drolje'). Napisala ga je Simone de Beauvoir, a javno su ga potpisale 343 žene s ciljem legalizacije pobačaja. One su tada javno obznanile da su obavile pobačaj iako je praksa bila ilegalna. Među potpisnicama tog manifesta bile su i Francoise Sagan te Marguerite Duras.

'Svake godine tisuće žena pribjegava MPO-u s ciljem zasnivanja obitelji. Neke to rade u uvjetima opasnim za njihovo zdravlje jer je u Francuskoj ta praksa omogućena samo heteroseksualnim parovima. Priznajem da sam jedna od tih žena', stoji u tekstu manifesta u kojem se traži otvaranje procedure medicinski potpomognute oplodnje svim ženama. Nadalje, traži se nediskriminatorna provedba zakona kojim se omogućuje posvajanje djece istospolnim parovima.

Naime iako se predsjednik François Hollande 2012. javno izjasnio za provođenje mjere, vlada ju je neprestano odgađala, a prema zadnjim najavama, mjera neće doći na red prije 2017. i isključena je iz trenutne rasprave o obiteljskom zakonu. Valja podsjetiti i na nekoliko recentnih sudskih presuda u kojima je odbijeno pravo posvajanja lezbijskim parovima u slučajevima kada je dijete rođeno metodom MPO u inozemstvu.

'Tražimo da sva djeca u Francuskoj mogu uživati ista prava te da prestane diskriminacija djece istospolnih roditelja', stoji, među ostalim, u tekstu. Iako je u naslovu navedena brojka od 343 žene, u realnosti je manifest potpisalo više od 1000 osoba.