POKOLJ TURISTA

19 mrtvih u Tunisu, među njima nema Hrvata

18.03.2015 u 14:19

Bionic
Reading

Čak 19 osoba ubijeno je, a dvadeset je ozlijeđeno u napadu na muzej Bardo, tik uz tuniški parlament. Iako se na početku govorilo o osam poginulih, puno višu brojku potvrdio je tuniški premijer Habib Essid. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo je da među žrtvama nema hrvatskih državljana

Napadači su zapucali po muzeju Bardo koji je smješten u središtu glavnoga grada Tunisa, odmah uz parlament. Tuniški premijer potvrdio je da je u napadu poginulo 17 osoba, a uz to su ubijena i dva napadača. Među poginulima su bili turisti iz Poljske, Španjolske, Njemačke, Italije te Tunižani.

Jedan parlamentarni zastupnik rekao je za France Presse da je parlamentarni rad prekinut kad su se čuli pucnji te da su zastupnici okupljeni u predvorju. Reuters je doznao da su dvojica gerilaca odjevenih u vojne uniforme u muzeju, a opkolile su ih snage sigurnosti. Nešto iza 15 sati prema srednjeuropskom vremenu mediji su počeli javljati da su napadači ubijeni, a talačka kriza okončana.

Nema Hrvata među stradalima

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova objavili su da među stradalima nema hrvatskih državljana. Tunis je omiljena destinacija hrvatskih turista.

RTL Autor: RTL


U muzeju je u trenutku napada bila grupa od stotinjak talijanskih turista i za sada je potvrđeno da je dvoje od njih ozlijeđeno.

Jedan parlamentarni zastupnik rekao je za France Presse da je parlamentarni rad prekinut kad su se čuli pucnji te da su zastupnici okupljeni u predvorju.

BBC javlja da je u trenutku napada u parlamentu vođena rasprava u vezi s antiterorističkim zakonima.

Napad poput ovog golem je udarac ovoj sjevernoafričkoj zemlji koja se uglavnom oslanja na turizam. Tunis je do sada uspješno izbjegavao veće militantske napade otkako je 2011. svrgnut autokrat Zine El-Abidine Ben Ali, javlja Reuters.

Posljednji napad na turiste zabilježen je 2002. u popularnom turističkom odredištu Djerba. Tada je Al Kaidin bombaš samoubojica usmrtio 21 osobu.