UPORNOST SE ISPLATI

18 dana stajala na hladnoći pa je vratili na posao

21.02.2012 u 18:20

Bionic
Reading

Vesna Perkov stajala je na hladnoći ispred trgovine u Primoštenu u kojoj su joj uručili otkaz jer je ispitivala razloge manjih uplata za mirovinsko osiguranje. Nakon pregovora s direktorom vraćena je na posao

Nakon što je osamnaest dana na snijegu, vjetru i hladnoći provela štrajkajući zbog otkaza, pred trgovinom u kojoj je radila punih pet godina, Vesna Perkov vraća se na posao. Time je Hrvatska doživjela svojevrstan pozitivan rekord jer je djelatnica iz Primoštena nakon nešto više od dva tjedna uspjela dobiti posao natrag, i to nakon pregovora s vlasnikom trgovačkog lanca Djelo Tedijem Slamićem.

'Vesna Perkov, djelatnica trgovačkog lanca Djelo u Primoštenu, potkraj godine nadređenima je postavila neugodno pitanje o tome zašto je tek nakon pet godina prvi put dobila na uvid platne liste te zašto su njezine plaće na platnim listama prikazane manjim. Zahtijevala je da se pogreška ispravi, a razlika doprinosa uplati mirovinskom, zdravstvenom i ostalim fondovima. Umjesto odgovora na postavljeno pitanje i opravdanog zahtijeva, vodstvo trgovačkog lanca odlučilo je Vesni Perkov uručiti trenutačni otkaz, zbog čega je ova prodavačica 18 dana stajala ispred trgovine želeći da istina izađe na vidjelo', prepričala je Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač.

Na hladnoći, snijegu i buri u 18 dana, koliko je prodavačica Vesna stajala pred trgovinom, stigla je potpora Primoštenaca. Susjedi su joj donosili topli čaj i kavu, molili su je da se makne s hladnoće, ali ona je bila odlučna u svom naumu i tek je nedavno okončala svoj prosvjed najavom da će se moći vratiti na posao.

Vlasnik poduzeća Tedi Slamić dat će otpuštenoj djelatnici mogućnost da sama odabere jednu od 67 prodavaonica iz trgovačkog lanca u kojoj bi željela raditi. Izrazio je žaljenje zbog načina na koji je Vesna Perkov protestirala i ugrožavala svoje zdravlje, s obzirom na to da je uvijek otvoren za prijedloge i primjedbe svojih djelatnika.

'Ponudu gospodina Slamića smatramo vrlo korektnom. Ponovno uključivanje u rad otpuštene djelatnice najvažnija je odluka, a sve eventualne stare nesuglasice na poslu, vjerujemo, bit će riješene u hodu', komentirala je Vesna Balenović.