VOJNA VJEŽBA - JACKAL STONE '09

1.500 specijalaca na hrvatskom tlu

01.09.2009 u 20:40

Bionic
Reading

'Jackal Stone 09' – naziv je međunarodne vojne vježbe koja će se u Hrvatskoj od 10. do 27. rujna održati u organizaciji Bojne za specijalna djelovanja Glavnog stožera OS RH te Europskog zapovjedništva za specijalne operacije američkih oružanih snaga (SOCEUR)

U vježbi će sudjelovati preko 1.500 sudionika iz deset zemalja – Albanije, Hrvatske, Mađarske, Litve, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Švedske, Ukrajine i SAD-a, piše Novi list

– Glavni cilj vježbe je promicanje suradnje oružanih snaga zemalja sudionica u svrhu međunarodne borbe protiv terorizma, te jačanje regionalne sigurnosti i stabilnosti. Također, ciljevi su uvježbavanje procedura pri talačkim situacijama, usavršavanje časnika za vezu, te općenito podizanje razine sposobnosti planiranja i provedbe takvih aktivnosti, kaže glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić, napominjući da je ovo još jedna prilika za izgradnju zajedničkih kapaciteta kojima će se moći odgovoriti na sve sigurnosne izazove.

Najveći dio aktivnosti u vježbi, čiji će zapovjednik biti general bojnik Frank J. Kissner, odvijat će se na vojnom vježbalištu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja te u vojarni »Josip Jović« u Udbini. »Vodeni« dio bit će pak upriličen u akvatoriju Malog Lošinja, Žirja, Visa i Lastova

'Jackal Stone 2009'
nije najveća međunarodna vojna vježba na hrvatskom teritoriju od samostalnosti. Prije nepune dvije godine, prije negoli je Hrvatska postala punopravnom članicom NATO saveza u vježbi nazvanoj 'Noble Midas 07' sudjelovalo je čak devet tisuća komandosa iz sastava takozvanih »snaga za brzi odgovor«, pedesetak ratnih plovila, nosača zrakoplova i podmornica, te šezdesetak aviona.