DIEM

Zuckerbergov san o kriptovaluti je i službeno gotov - evo u čijim je rukama sve završilo

01.02.2022 u 10:22

Bionic
Reading

Regulatori su osigurali da diem, unatoč nastojanjima osnovane udruge i najveće društvene mreže na svijetu, ipak ne uspije

Nakon nekoliko rebrandinga, saslušanja pred Kongresom i odlazaka visokorangiranog osoblja Facebook je odustao od kriptovalute diem.

Skupina koja stoji iza diema početkom tjedna potvrdila je da je Silvergateu prodala sredstva od oko 200 milijuna dolara. Silvergate je, podsjetimo, banka usredotočena na kriptovalute koja je prošle godine pokušala pokrenuti kriptopandan američkom dolaru. Do odluke o prodaji došli su nakon što je 'postalo jasno da dijalog s federalnim regulatorima nije išao naprijed', rekao je izvršni direktor zadužen za diem Stuart Levey.

Prodaja sredstava završava nastojanje koje je, piše Verge, od prve sekunde bilo osuđeno na propast.

Facebook, koji se sad naziva Meta, stvorio je aplikacije kao glavnu metodu kojom bi ljudi koristili token, unatoč stvaranju udruge Libra koja je trebala voditi valute drugih kompanija, a svi su se zabrinuli da bi ovim potezom Zuckerbergova kompanija postala još moćnijom. Također valja naglasiti da su članovi udruge Libra počeli odlaziti svega nekoliko mjeseci nakon njezina osnivanja.

Libra je na scenu ušla u isto vrijeme kao i stablecoini, dizajnirani za ohrabrenje svakodnevnih transakcija. Stablecoini su u to vrijeme bili relativno nova ideja kojoj se, bar tada, regulatori nisu odupirali. S obzirom na nagli porast tržišta stablecoina u 2019., vlade diljem svijeta počele su obraćati pažnju na njih te su od vodećih američkih tijela tražili neki odgovor.

Američka riznica u studenom je objavila da su stablecoine morale regulirati banke. Barron's je nedavno objavio da Bijela kuća planira usmjeriti federalne agencije da reguliraju kriptovalute kao dio zaštite nacionalne sigurnosti.

Premda su Metini planovi za uvođenje diema gotovi, postoji mogućnost da će Silvergate ili neki drugi veliki igrač pokušati oživjeti projekt. Premda je valuta na koncu propala zato što iza nje stoje Meta i Zuckerberg, diemov dizajn puno je transparentniji i otvoreniji prema regulatorima nego što je to slučaj kod drugih stablecoina. Uz odlazak skoro svih članova tima koji stoji iza Libre, povratak diema je svakim danom manje vjerojatan.