JEDNOSTAVNO - RADIKALAN

Znate li što je hiperautomobil? Upoznajte ovo čudo iz Aston Martina

09.07.2016 u 08:17

Bionic
Reading

Radikalni hiperautomobil bez kompromisa. Tako ukratko Aston Martin opisuje uradak koji bi mogao odnijeti titulu najbržeg proizvodnog automobila uopće. Valja se upoznati s čudom zvanim AM-RB 001 (kodno ime)

Bogate elite opsjednute brzinom svakako će navaliti na jedan između 99 i 150 ukupno proizvedenih čuda, koja bi se trebala 'mjeriti' s Bugattijevim i Ferrarijevim najbržim uracima. Hoće li 'Nebula' tj. AM-RB 001 ili štogod da u konačnici bude službeno ime uistinu postati najbrži proizvodni automobil na svijetu

Takve su bile želje Aston Martina i Red Bull Racinga - a s obzirom na resurse i iskustvo, kako s automobilima, tako i bolidima za vrtoglavo brza natjecanja, izgledno je da će to biti slučaj.

Za sada je, ipak, sve u fazi nagađanja, kako nikakve tehničke karakteristike još nisu otkrivene. Poznat je tek oblik vozila, koji bi trebao biti finalan, uz neke 'sitne' izmjene potrebne za regulative i mogućnost vožnje ovog čuda po običnoj cesti - a ne samo trkaćim stazama. No, dok će mnogi misliti da je posrijedi tek 'prepakirani' Formula 1 bolid, stvar je složenijeg karaktera.


'U svojoj osnovi, riječ je ipak o vrlo, vrlo, vrlo brzom cestovnom automobilu', rekli su iz Aston Martina. Jednostavnost, kompaktnost, mala masa i 'čistoća' osnovni su termini kojima se služe za opis ovog vozila, a ne preostaje ništa drugo no čekati finalno izdanje - s finalnim imenom i suludim karakteristikama.

Testiranje prototipa bi trebalo početi u drugom dijelu 2017. godine, dok će kupci svoje limene ljubimce od ugljičnih vlakana čekati sve do 2019. godine.

AM