'CRKVI TREBA RAZUMA'

Znanstvenik-komičar prijavio se za posao Pape

12.02.2013 u 10:45

Bionic
Reading

Autor bloga u britanskom listu Guardian, doktor neuroznanosti Dean Burnett, odlučio se prijaviti kao kandidat za mjesto Pape koje je jučer ispražnjeno iznenadnom abdikacijom Benedikta XVI.

Burnett, predavač na Sveučilištu Cardiff, koji se također bavi pisanjem komičnih tekstova i stand-up komedijom, u svojoj prijavi priznaje da kao ateist i znanstvenik ne ispunjava sve klasične uvjete za ovu poziciju, međutim, ističe da ima niz drugih kvalifikacija koje bi mu omogućile da se dobro snalazi u zadaćama i izazovima koje bi pred njega postavio posao prvog čovjeka Katoličke crkve.

Tako primjerice vjeruje da mu u prilog ide činjenica da u svom radu često nosi kute i dugu odjeću što je, kako mu se čini, jedna od glavnih dužnosti Pape. Iako je nevjernik, smatra da to što u svojem novčaniku još uvijek ima članske iskaznice lanaca kao što su GAME, Blockbuster Video i MVC, dokazuje da je lojalan institucijama koje pokazuju znakove slabljenja te da vjeruje u uskrsnuće.

Kao ateist i znanstvenik, kaže, ne može tvrditi da ima postojan kontakt s Bogom, međutim, redovno susreće utjecajne profesore koji zahtijevaju bezuvjetnu poslušnost onih koji ih služe, pa stoga osjeća da je stekao odgovarajuće profesionalno iskustvo potrebno za ovaj položaj.

Burnett u istom duhu britanske satire tvrdi da bi u Katoličku crkvu mogao unijeti element racionalizma i logike što bi joj omogućilo da preživi u suvremenom prosvijećenom svijetu. Štoviše, smatra da bi zahvaljujući dogmi o nepogrešivosti Pape mogao promovirati mnoge uvjerljive teorije kojima se Crkva bavi, poput onih o evoluciji, nastanku svemira i ljudskoj svijesti, a one bi pritom postale neupitna istina samim time što bi ih on izgovorio. Tako bi stekao veliku prednost pred kolegama znanstvenicima kojima su za svaki znanstveni rad potrebni čvrsti dokazi i stručne recenzije.

Britanski bloger nadalje ističe da je u posljednjih nekoliko godina izveo mnoga čuda. Primjerice, kaže, uspio je održati svoju znanstvenu karijeru unatoč malom broju objavljenih radova i brojnim velikim blamažama.

Iako trenutno ne prakticira celibat, ističe da je kao tinejdžer bio veliki fan znanosti pun prištića, tako da mu je ideja ipak poznata. Među svoje kvalifikacije uračunao je i činjenicu da je vješt u zataškavanju kaznenih djela te da nije homoseksualac.

Burnett priznaje da je posao za koji se prijavljuje financijski nešto iznad njegove lige, međutim, ističe da bi mu veća plaća dobro došla za izdržavanje obitelji...