GEOLOŠKO OTKRIĆE

Znanstvenici otkrili kontinent skriven 1600 kilometara ispod južnog dijela Europe

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 20.09.2019 13:40
  • Objavljeno 20.09.2019 u 13:39
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: milivanily

Skriveni kontinent dobio je ime 'Greater Adria' odnosno 'Veliki Jadran'. Tajnovita zemljana masa potonula je ispod europskog kontinenta prije 120 milijuna godina te se tamo nalazi još i danas

Jeste li čuli za kontinent Greater Adria (Veliki Jadran)? Riječ je o zemljanoj masi veličine Grenlanda koja je tek nedavno otkrivena na jugu Europe. Dokazi o njegovom postojanju objavljeni su u znanstvenom časopisu Science Direct. Oni nalažu da je Veliki Jadran zapravo bio divovska zemljana masa koja se prvo odvojila od današnjeg teritorija Francuske, Španjolske, kao i sjevernog dijela Afrike.

Zahvaljujući pomacima tektonskih ploča, kontinent se doslovno povukao u dubinu Zemlje, točnije u područje gdje naš planet silovito gura jednu ploču kore preko druge. Većina Velikog Jadrana uništena je u Zemljinom vrućem omotaču, no dio koji je preostao može se vidjeti i danas.

Skriveni kontinent

Većina velikih planinskih klanaca uključujući Alpe i Ande nastali su uslijed pomicanja i sudaranja tektonskih ploča. Podsjetimo, kada se dvije tektonske ploče susretnu, njihovi rubovi se mrve i stvaraju ogromne kamene mase koje u nekom trenutku probiju kroz Zemljinu koru i stvore planine. Tim rečeno, tektonski ostaci Velikog Jadrana stvorili su planinsku masu kojom se možemo diviti dok promatramo Dinaride, Apenine, Himalaju i Švicarske Alpe.

Pitanje je, doduše, zašto je znanstvenicima trebalo toliko dugo da otkriju ovaj tajnoviti kontinent? Odgovor leži u iznimno složenoj europskoj geološkoj strukturi. Dokazi o skrivenom (bivšem) kontinentu raštrkano je na teritorije preko 30 zemalja, što znači da je za pothvat trebalo okupiti znanstvenike iz svih tih odvojenih područja.

Otkriće Velikog Jadrana dosegnuto je zahvaljujuć desetljećima istraživanja koja su uključivala tehnološke, geološke i geofizičke informacije iz cijele regije. Kao šlag na kraju, znastvenici i geolozi su kao ključni dokaz o postojanju skrivenog kontinenta spomenuli uzorke kamena pronađenog na području Istre i juga Italije.

Kako je izgledalo Veliki Jadran?

Znanstveni tim zaključio je da se skriveni kontinent odlomio od Afričkog kontinenta prije 220 milijuna godina te se 40 milijuna godina nakon toga odvojio od Iberijskog poluotoka. Do prije 140 milijuna godina Veliki Jadran je izgledao kao arhipelag - nešto slično modernoj Zelandiji, mikrokontinentu koji podupire sjeverni i južnom dijelu Novog Zelanda. Podsjetimo, samo 7 posto Zelandije nalazi se iznad vodene površine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!