DEMO DAY

ZIP predstavio nove startupe

16.05.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Točno na prvu obljetnicu postojanja Zagrebački inkubator poduzetništva organizirao je svoj prvi Demo Day i predstavio svoje startup timove

Na samom početku okupljenima se obratio jedan od suosnivača ZIP-a, Ivo Špigel, koji je istaknuo kako su prije godinu dana pokrenuli ZIP, a da nisu imali potpunu sliku o tome što će to značiti.

'Da smo znali u što će se to pretvoriti i koliko će nam vremena oduzeti, dobro bismo razmislili o tome', rekao je kroz smijeh Špigel.

U godinu dana postojanja ZIP je postao jedan od jačih startup inkubatora u regiji, a čak je šest startup timova uspješno završilo predinkubacijski program.

Društvena mreža za javno financiranje Publiconn javnosti je predstavljena početkom godine i u samo 10 dana privukla je 1.000 korisnika. Trenutno imaju više od 2.000 korisnika iz 50 zemalja.

Ono što je izuzetno važno istaknuti je da je Publiconn već počeo ostvarivati prihode kroz pretplatničke pakete. Sljedeći korak im je pronaći investitora koji bi im omogućio daljnje širenje.

Svoj napredak predstavio je i tim Mash.me koji radi na razviju aplikacije koja bi omogućila svima da naprave vlastitu animaciju bez znanja animiranja.

Najavili su službeno lansiranje aplikacije u jesen, i to na Kinectu.

Sustav za potporu terenskog rada Fieldpod namijenjen je prije svega tvrtkama koje se bave popravcima i održavanjem. Aplikacija im povećava efikasnost, štedi vrijeme i novac.

Fieldpod trenutni se nalazi u beta fazi testiranja kod tri tvrtke u regiji, a službeni izlazak na tržište planiran je za jesen 2013. godine.

Aplikacija BackWay je za lakše kretanje u prostoru i povratak na neku destinaciju bez potrebe za spajanjem na internet. Trenutačno je dostupna u AppStoreu za besplatno preuzimanje i bilježi oko 500 dnevnih korisnika.

Timu je u planu izrađivanje prilagođene aplikacije za konferencije, turističke destinacije i nacionalne parkove, a verzija za Android trebala bi biti dostupna do kraja godine. Najavili su i kako žele BackWay prilagoditi za korištenje na GoogleGlassu i iWatchu.

Jedan od suosnivača ZIP-a Damir Sabol pohvalio je startupe, ali i dodao kako se nada da će ZIP u budućnosti biti još uspješniji.

'Moramo naći partnere i tržište za te startup timove. Prije svega partnere iz industrije, koji im mogu dati još veću podršku', rekao je Sabol i dodao kako veliku podršku dobivaju od Sveučilišta u Zagrebu.

'Očekujemo da te tehnologije i znanje koje dobro skrivaju po fakultetima izađu iz akademskih okvira i pojave se prvo na lokalnom, a potom i globalnom tržištu', naglasio je Sabol te istaknuo kako se nadaju da će sljedeće godine imati još više za pokazati.

ContentKOD je predstavio svoj model elektroničkog poslovanja nutrioCode koji služi za izradu podataka o sastavu prehrambenih proizvoda i distribuciju tih podataka krajnjim potrošačima.

NutrioCode koristi se kao pilot projekt u Koestlinu, a na hrvatskom tržištu trebao bi se naći do kraja godine.

2D Market, društvena platforma za plasiranje nezavisnih stripova širokoj publici spremna je za lansiranje. Riješeni su i posljednji problemi oko naplate usluge tako da će platforma zaživjeti i prije no što je planirano.

Istaknuli su kako su uspjeli riješiti i problem koji muči cijelu medijsku industriju - piratstvo. Ljubiteljima stripa koji su i prije samostalno prevodili i uređivali stripove, ponudili su da to sad rade službeno za njih i na taj način zarade nešto.

Uz njih, svoj napredak na Demo Dayu predstavila su i dva tima koja su naknadno ušla u ZIP - Sport In Time i Appointment Labs

Bruno Blumenschein predstavio je Sport In Time, platformu za komentiranje i tekstualno prenošenje sportskih događaja u stvarnom vremenu.

'Platformu smo isprobali sa Styriom Hrvatska i ostvarili izvrsne rezultate. Imali smo puno više posjetitelja, a istovremeno nije došlo do preopterećenja servera', rekao je Blumenschein.

Istaknuo je kako je implementacija platforme gotovo jednako jednostavna kao implementacija YouTube videa, a rješava probleme s kojima se susreću medijske kuće prilikom tekstualnih prijenosa događaja.

Sport In Time trebao bi se pojaviti u beta verziji kroz dva mjeseca. U prvom krugu u planu im je regionalno širenje, a potom i ulazak na tržište Velike Britanije i Španjolske.

Posljednji su se predstavili Appointment Labs koji rade na svojoj platformi Deal Scheduler, namijenjenoj stranicama za grupnu kupovinu.

Kako su istaknuli, Deal Scheduler omogućava jednostavno ugovaranje termina za kupljenu uslugu jednim klikom miša. Trenutno ga testira jedna stranica za grupnu kupovinu iz Slovenije, a u planu im je službeno lansiranje kroz tri mjeseca.

Saša Cvetojević zahvalio se timovima, ali i sponzorima koji su stali uz ZIP.

'Ostali smo iznenađeni kvalitetom startup timova i koliko.su jedni od drugih naučili u ovih nekoliko mjeseci', rekao je Cvetojević te najavio kako će ZIP uskoro dobiti još dva velika sponzora od kojih je jedan velika telekomunikacijska tvrtka, a drugi tvrtka u kojoj bi trebao zaživjeti jedan od startup projekata.